Klik her for at printe

Net Zero 2050 godt fra start

21. mar. 2022

Maj Invest Net Zero 2050 godt fra start

Maj Invest Net Zero 2050 har nu omsat sin strategi til konkrete investeringer i værdikæden bag den grønne omstilling. Seniorporteføljemanager Torsten Bech fra foreningens porteføljerådgiver Fondsmæglerselskabet Maj Invest fortæller i dette interview om opstartsporteføljen.

”Vi er startet ud i et oprørt hav og ikke i smult vande.”

Sådan beskriver Torsten Bech starten på den nye afdeling, Maj Invest Net Zero 2050. Afdelingen blev børsnoteret 10. februar 2022, da aktiemarkederne sejlede i et hav med bølgegang. Markedet er fortsat præget af uro.

Men samtidig har Ruslands invasion af Ukraine intensiveret debatten om den grønne omstilling.

Politikere diskuterer, hvordan vi kan blive fri af den ”sorte energi”, herunder den russiske gas og olie, og få omstillet hurtigere til grøn energi.

Maj Invest Net Zero 2050 investerer i hele værdikæden bag den grønne omstilling mod et CO2-neutralt samfund i 2050. Det gælder værdikæderne inden for områderne grøn elforsyning, grøn energiinfrastruktur, grøn industri, grønne bygninger og grøn transport. Op til 30 procent af porteføljen kan placeres i metaller og andre råvarer, der også indgår i den grønne omstilling. Det Internationale Energiagentur, IEA, regner med, at vi skal bruge seks gange så meget metal i forbindelse med den enorme transformation til mindre udledning af CO2. Derfor kan metaller være en attraktiv investering.

”Metaller udgør lige nu omkring 10 procent af porteføljen,” fortæller Torsten Bech.

Der indgår fem forskellige metaller, men også en del mineaktier og andre aktier med forbindelse til udvindingen af råvarer i porteføljen.

Maj Invest Net Zero 2050 har kobber i porteføljen, fordi kobber bruges i mange forskellige sammenhænge som vindmøller, solceller og elektriske biler.

”Kobber fylder meget i den grønne omstilling,” siger Torsten Bech.

Ud over kobber har Maj Invest Net Zero 2050 også investeret i nikkel, aluminium, palladium og sølv, der alle indgår i værdikæden til den grønne omstilling. Palladium bruges til blandt andet udstødningsfiltre og brændselsceller.

”40 procent af verdens palladium kommer fra Rusland, så det er steget i pris på grund af krigen,” siger Torsten Bech.
Også en stribe aktier inden for mineselskaber, mineudstyr og materialeforarbejdning indgår i porteføljen. De udgjorde i februar 30 procent af porteføljen.

”Vi har blandt andet købt mineaktier inden for kobber og sølv, og de aktier har siden starten gjort det fint,” fortæller Torsten Bech.

Cykliske og ikke-cykliske investeringer
En del af porteføljen er meget cykliske aktier, blandt andet metaller og mineselskaber, og derfor skal man som investor regne med udsving. For at modvirke de mere cykliske aktier har afdelingen også investeret i mere traditionelle selskaber, der er mindre cykliske. I alt er der investeret i 37 forskellige selskaber i afdelingens første måned.

”Vi har prioriteret at have en overvægt af selskaber, der ligger tidligt i værdikæderne. Vi har desuden fokuseret på velkendte og modne selskaber med det formål at nedbringe porteføljens samlede risiko,” siger Torsten Bech.

Porteføljen har ca. 21 procent af porteføljen investeret i teknologiselskaber.

Blandt andet semiconductorindustrien bliver en helt central brik i omlægningen, fordi halvledere bruges i mange af de teknologier, som den grønne omstilling er baseret på. Semiconductors bruges i mange forskellige ting fra forbrugerelektronik, varmestyring og elbiler til produktion og internetforbindelser.

Selskaber inden for industrisektoren udgjorde ca. 24 procent i februar. Selskaberne arbejder blandt andet med sol- og vindenergi, isolering og bilopladere.

Endelig er der også investeret ca. 10 procent i forsyningsselskaber, blandt andet kraftværker for geotermi, sol- og vindmølleparker og A-kraft.

”Vi har haft nogle vilde bevægelser på markederne, men vi ser en langsigtet case. På den lange bane vil der være en stærk efterspørgsel på metaller og selskaber, der arbejder med den grønne omstilling.

Trenden er, at vi skal ændre vores energikilder på meget kort tid, og det giver nogle muligheder som investor,” siger Torsten Bech.


Fakta om Maj Invest Net Zero 2050

  • Blev børsnoteret den 10. februar 2022.
  • Investerer i værdikæderne i den grønne omstilling.
  • Har en portefølje på 25-50 aktier.
  • Kan investere op til 30 procent af formuen i metaller og råvarer, der indgår i den grønne omstilling.

Læs mere på majinvest.dk/nz2050, hvor du også finder prospekt og dokumentet Central Investorinformation.