Klik her for at printe

Årsrapport 2019

2. mar. 2020

2019 blev for mange årtiets bedste år set som aktieinvestor, og 2019 står dermed i skarp kontrast til 2018, hvor stort set alle aktivklasser faldt i værdi. Det er en god illustration af, hvor vigtigt det er at tænke langsigtet.

De investorer, der mistede modet og solgte ud, efter aktiemarkederne faldt mere end 10 procent i fjerde kvartal 2018, er gået glip af kursstigninger på 20, 30 eller 40 procent i 2019. Alt efter hvilke dele af aktiemarkedet man har været investeret i.

Medlemmerne i Maj Invest er heldigvis gode til at investere langsigtet, og der var kun få indløsninger i 2019. Det tyder på, at mange gør brug af køb-og-behold-strategien, som vi de seneste mange år har beskrevet her i årsrapporten. Det er en effektiv måde at styre sine investeringer og undgå unødige omkostninger. Læs mere på side 17.

Afkast og udbytter
Vi bliver ofte spurgt, hvorfor udbytterne er forskellige fra afkastet. Svaret er helt enkelt: I Maj Invest arbejder vi for at give medlemmerne det bedst mulige afkast inden for den enkelte afdelings rammer uden at løbe unødige risici. Skattereglerne dikterer, hvor meget af årets afkast der udbetales som udbytte, og hvor meget investor får som kursstigninger.

Vi har beskrevet sammenhængen i afsnittet ’udlodning’ på side 105, men som investor er det måske bedre at interessere sig for mulighederne med automatisk geninvestering, der både kan give lavere omkostninger og mulighed for selv at bestemme størrelsen på sit ’udbytte’. Det har vi skrevet mere om på majinvest.dk

Milepæle nået
I 2019 blev vi 1.051 flere medlemmer, så vi nu er 40.102 medlemmer, og den samlede formue steg til godt 25 mia. kr. ved årsskiftet. Velkommen og tak for den tillid, som både nye og eksisterende medlemmer viser os, når de vælger at placere en del af deres opsparede midler hos os.

Vores vigtigste opgave er at honorere denne tillid. Vi er sat i verden for at tilbyde enkle, gennemskuelige og relevante produkter med gode resultater og rimelige omkostninger for den langsigtede investor.

Hvordan måler man sig selv?
Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at vi løbende evaluerer, om vi når både de langsigtede og de mere kortsigtede mål for såvel omkostninger som afkast.

Omkostningerne er nemme at forholde sig til. Måske er det derfor, at særligt omkostningerne har været i fokus hos både politikere, myndigheder og presse. Det er meget tilfredsstillende, at vi igen i år kan konstatere, at afdelingerne fra Maj Invest med få undtagelser er i den billigste halvdel af sammenlignelige afdelinger i Danmark.

Det overordnede mål bør dog altid være, at medlemmerne får gode gennemsnitlige afkast over en årrække, efter omkostningerne er betalt. Det er ikke nok, at det er billigt. Det skal også være godt. På side 9 og på side 13 bruger vi lidt energi på at forklare, hvordan vi evaluerer vores afkast, og hvordan vi udvælger de sammenligningsindeks, der er målestok for resultaterne.

Men det er ikke altid, at man behøver et sammenligningsindeks for at bedømme resultatet. Maj Invest Vækstaktier gav med 42 pct. det bedste afkast blandt alle investeringsforeningsafdelinger i 2019 børsnoteret i Danmark. Så kan vi et øjeblik se bort fra, at afkast altid bør bedømmes over en længere periode.

Træerne vokser ikke ind i himlen
2020 kan meget vel gå hen og blive et år med beskedne afkast og stor volatilitet på aktiemarkederne. For den langsigtede investor er der efter vores vurdering fortsat mere værdi i aktier end i obligationer, mens den kortsigtede investor bør være forsigtig. Uanset din tidshorisont og risikovillighed bør du fra tid til anden kigge dine investeringer igennem og sikre dig, at de passer med din opsparingsprofil.


Henrik Normann
Formand

Læs Årsrapporten for 2019 her