Klik her for at printe

Årsrapport 2020

11. mar. 2021

Kære investor og andre Maj Invest-interesserede

Meget er allerede sagt og skrevet om året 2020; et år, som få vil glemme. Her på disse sider vil vi tillade os alene at se på året som investorer, i respekt for at øvrige emner behandles bedre af andre.

2020 gav udsving på finansmarkederne, der var til at få øje på. Det globale aktiemarked faldt først 29 pct. for derefter at stige 49 pct. Verdensaktieindekset MSCI World steg i alt 5,9 pct. De store udsving dækker over endnu større udsving produkterne imellem. På de kommende sider kan vi rapportere, at foreningens aktieafdelinger gav resultater mellem -5,6 pct. og +40,9 pct. Så stor forskel på laveste og højeste afkast for et kalenderår har vi ikke set før i foreningens 15 år lange historie.

Det viser kun alt for tydeligt, hvor vigtigt det er både at sprede sin risiko og at tænke langsigtet. De investorer, der mistede modet og solgte ud, efter aktiemarkederne styrtdykkede i februar og marts måned, er gået glip af massive kursstigninger efterfølgende. Og de investorer, der har placeret hovedparten af deres aktieportefølje i den del af aktiemarkedet, der gav minus i 2020, skal passe på med at skifte hest i et vadested.

Nogle år klarer valueaktier sig bedre end vækstaktier. Andre år er det omvendt. Over tid følges de ad. Det kaldes mean reversion. Vækstaktier har nu klaret sig bedre end valueaktier fire år i træk. Ifølge flere analytikere nærmer vi os et valueår, men ingen kan forudsige fremtiden. Derfor kan man med fordel overveje at kombinere vækst og value.

Maj Invest Vækstaktier investerer i selskaber, der vokser hurtigere end markedet, og hvor prisen stadig er fornuftig. Denne strategi har vi fulgt siden juni 2017. Før det investerede afdelingen i en kombination af vækstaktier og valueaktier.

Tak for tilliden
I 2020 blev vi 1.870 flere medlemmer, så vi nu er 41.972 medlemmer. Velkommen og tak for den tillid, som både nye og eksisterende medlemmer viser os. Vores vigtigste opgave er at honorere denne tillid. Vi er sat i verden for at tilbyde enkle, gennemskuelige og relevante produkter med gode resultater og rimelige omkostninger for den langsigtede investor. Derfor bruger vi også lidt energi her i rapporten på at bedømme afkastet – både for året og over perioder på 3, 5 og 10 år, ligesom vi sætter det i forhold til afdelingernes Morningstar Kategori™.

Men det er ikke altid, at man behøver et sammenligningsindeks for at bedømme resultatet. Maj Invest Global Sundhed gav med 41 pct. det bedste afkast blandt alle investeringsforeningsafdelinger indenfor globale aktier i 2020 børsnoteret i Danmark. Maj
Invest Vækstaktier blev nummer 2 med et afkast på 26 pct. Så kan vi et øjeblik se bort fra, at afkast altid bør bedømmes over en længere periode.

Træerne vokser ikke ind i himlen
2021 kan meget vel gå hen og blive endnu et år med stor volatilitet på aktiemarkederne. For den langsigtede investor er der efter vores vurdering fortsat mere værdi i aktier end i obligationer, mens den kortsigtede investor bør være forsigtig. Uanset din tidshorisont og risikovillighed bør du fra tid til anden kigge dine investeringer igennem og sikre dig, at de passer med din opsparingsprofil.


Henrik Normann
Formand

Læs årsrapporten her.