Klik her for at printe

Årsrapport 2021

10. mar. 2022

 

Kære investor og andre Maj Invest-interesserede

 

Tak for tilliden
2021 bød overordnet set på gode afkast i foreningens afdelinger. Vi blev 9.502 flere medlemmer, så vi nu er 51.474. Velkommen og tak for den tillid, som både nye og eksisterende medlemmer viser os. Vores vigtigste opgave er at honorere denne tillid. Vi er sat i verden for at tilbyde enkle, gennemskuelige og relevante produkter med gode resultater og rimelige omkostninger for den langsigtede investor. Derfor bruger vi også lidt energi her i rapporten på at bedømme afkastet – både for året og over perioder på 3, 5 og 10 år, ligesom vi sætter det i forhold til afdelingernes Morningstar Kategori™.

Men det er ikke altid, at man behøver et sammenligningsindeks for at bedømme resultatet. Maj Invest Danske Aktier og Maj Invest Vækstaktier har begge givet afkast på mere end 100 pct. set over de seneste tre kalenderår. Det er godt, og så godt at man som investor skal passe på ikke at blive fartblind. Som langsigtet aktieinvestor bør man være tilfreds med et afkast på i gennemsnit 6-8 pct. om året.

Klima fylder stadig mere
’Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det’ lyder et kendt citat, som nogle tilskriver Storm P. og andre Mark Twain. Sådan er det i lange stræk også med den grønne omstilling, men her kan man dog gøre noget ved det som investor.

Vi lancerede i 2020 Maj Invest Grønne Obligationer, der som navnet viser investerer i grønne obligationer. En grøn obligation er en obligation, hvor provenuet udelukkende anvendes til at finansiere nye eller eksisterende grønne projekter, som har klare miljømæssige fordele. Det giver som investor en stor sikkerhed om, hvad man er med til at finansiere. Samtidig er det vores vurdering, at afdelingen har fornuftige afkastforudsætninger relativt til andre obligationsprodukter med samme risiko, så man kan investere både grønt og rationelt på samme tid.

Maj Invest Net Zero 2050
Her i begyndelsen af 2022 har vi lanceret Maj Invest Net Zero 2050, som investerer i selskaber, der er en del af værdikæderne i den grønne omstilling. Den nye afdeling investerer i de virksomheder og råvarer, der indgår i den grønne omstilling, også selvom de isoleret set kan medføre høj CO2-udledning. Et eksempel er udvinding af kobber og produktion af batterier for at kunne fremstille de elbiler, som er en del af løsningen på transportsektorens CO2-udledning. Også for denne afdeling er målet, at man som investor kan investere med klimafokus og rationelt på samme tid.

Mens man som investor i afdeling Grønne Obligationer kan være sikker på, at man er med til at finansiere grønne projekter, så er der i afdeling Net Zero 2050 også investeringer med miljømæssige ulemper, og der er risiko for, at nogle af investeringerne viser sig ikke at bidrage positivt til den grønne omstilling. Afdelingen henvender sig derfor mest til de investorer, der ser udvikling og produktion af nye produkter som en forudsætning for den grønne omstilling.

Investorer der kombinerer de nye afdelinger med investeringer i Maj Invest Global Sundhed, Maj Invest Vækstaktier og Maj Invest Value Aktier SRI+, får porteføljer, der investerer i grønne løsninger, fremtidens teknologier og er uden tobak og fossile brændstoffer.

2022
Året er begyndt voldsomt med krig i Europa, og det er her i skrivende stund umuligt at forudse, hvad det kommer til at betyde for de kommende måneder og år. Som forening er fokus som altid af forvalte medlemmernes opsparing bedst muligt indenfor de givne rammer. Det skriver vi løbende om på majinvest.dk

For den langsigtede investor er der efter vores vurdering fortsat mere værdi i aktier end i obligationer, mens den kortsigtede investor bør være forsigtig. Uanset din tidshorisont og risikovillighed bør du fra tid til anden kigge dine investeringer igennem og sikre dig, at de passer med din opsparingsprofil.

Henrik Normann
Formand

Læs hele årsrapporten her.