Kvartalsnyt - 2. kvartal 2017

30. juni 2017

Afdelingen gav i andet kvartal 2017 et afkast på -4,0 pct. Afkastet er ikke tilfredsstillende og lavere end den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI Verden, der omregnet til danske kroner havde et afkast på -2,5 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Afkastet for kvartalet var negativt, hvilket primært var resultatet af, at dollar og yen blev betydeligt svækket i løbet af kvartalet. Et markant fald, som blandt andet skyldtes faldende forventninger til den amerikanske renteudvikling i kølvandet på en række svage makroøkonomiske nøgletal samt manglende politiske fremskridt og resultater under den nye Trump-administration. Derudover bidrog chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, til valutakursudviklingen, da han signalerede potentielle stramninger i løbet af det næste års tid som følge af en forbedret økonomisk udvikling i Europa. Den optimistiske tone i Europa blev yderligere understøttet af valgresultatet i Frankrig, hvor den midtersøgende Macron vandt klart over det populistiske og EU-skeptiske alternativ og dermed fjernede en del bekymringer om den politiske udvikling i de toneangivende EU-lande.

Hvis man ser bort fra valutakursudviklingen, var det ottende måned i træk, at det globale aktiemarked havde fremgang. Billedet var i store træk det samme som i starten af året, hvor det i høj grad var selskaber, der på den korte bane viste indtjeningsfremgang, som blev belønnet kursmæssigt. Desuden rystede detailmarkedet på ny, da den amerikanske internetmastodont Amazon fortsatte med at udfordre mange af de traditionelle udbydere af handelsvarer og nu også supermarkeder efter købet af Whole Foods. Et træk, der fik globale supermarkedskæder til at falde i pris og satte spekulationer i gang om, hvor næste detailkamp kommer til at stå.

Afdelingen havde ved udgangen af kvartalet fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, om end andelen er faldet de seneste 12 måneder. Afkastet vil fortsat på den korte bane være påvirket af udsving i dollar over for andre landes valutaer. På længere sigt vil denne effekt være mere eller mindre neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Kvartalets bedste aktier var den franske modegigant Christian Dior, der steg med over 15 pct. Derudover steg de to amerikanske sundhedsforsikringsselskaber Cigna Corp og UnitedHealth Group begge med over 5 pct. i kvartalet.

Periodens dårligste aktier var den amerikanske forhandler af bilreservedele Autozone, der faldt med over 20 pct. efterfulgt af medievirksomheden Scripps Network Interactive og Gentex Corp., der begge faldt med over 15 pct.

Vi solgte i kvartalet helt ud af traktorproducenten Deere & Co., tøjfirmaet Polo Ralph Lauren og den franske modegigant Christian Dior, hvor hovedaktionæren valgte at købe hele selskabet ud. Derudover blev der solgt helt ud af Microsoft. Provenuet fra disse salg blev, udover som supplement i eksisterende positioner, brugt til at købe op i den amerikanske bilproducent General Motors Co. og det amerikanske sundhedsforsikringsselskab Aetna. Tillige blev der købt op i det japanske handelskonglomerat ITOCHU Corp.

Download seneste Kvartalsnyt.