Hvordan kommer risikoskalaen for en afdeling til udtryk?
Risikoindikatoren viser den typiske sammenhæng mellem risikoen ved og dine afkastmuligheder af investeringen. Placeringen på indikatoren er bestemt af udsvingene (også kaldet variation eller volatilitet) i afdelingens indre værdi de seneste fem år og/eller repræsentative data.
Når der er beregnet en årlig volatilitet, omsættes denne via en tabel til en klassificering fra 1-7 på en skala. 1 udtrykker den mindst risikable investering forstået som den investering, hvor det historiske afkast har vist mindst udsving. 7 er den mest risikable investering, altså en investering der har vist meget store udsving de seneste fem år.
Indikatoren giver således ikke det fulde billede af risikoen for den enkelte afdeling. Afdelingens placering på indikatoren er ikke konstant, og kategoriseringen kan ændre sig med tiden.
Risikoindikatoren er alene en matematisk beregning, og den tager ikke højde for blandt andet devalueringer, politiske indgreb og pludselige udsving i renter og valutaer.
Den EU-standardiserede metode for beregning af risikoindikatoren er ændret pr. 1. januar 2023, og værdierne på 7-punktskalaen før og efter denne dato kan ikke umiddelbart sammenlignes.
Afdelingernes placering på den EU-standardiserede risikoskala kan ses i arket Central information.