Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2024

Afdelingen gav i andet kvartal et afkast på -0,2 pct., mens sammenligningsindekset steg 0,2 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over mindst tre år.

I andet kvartal fastholdt FED styringsrenten uforandret, mens ECB i juni kom med den af markedet længe ventede første rentenedsættelse på 0,25 procentpoint. Alligevel var kvartalet mere præget af rentestigninger end rentefald. Således steg både den ti-årige amerikanske statsrente og den tyske ti-årige statsrente med ca. 0,2 procentpoint i løbet af kvartalet til henholdsvis 4,4 og 2,5 pct. Der var dog betydelige udsving både op og ned. Ellers var kvartalet mest præget af politiske hændelser som udskrivelsen af valg i Frankrig og valgresultater i Mexico, Indien og Sydafrika, der var anderledes end markedet forventede.

Kreditspænd på virksomhedsobligationer var samlet set relativt stabile på trods af stigninger i statsrenter og politiske overraskelser og steg blot med nogle få basispunkter. Det gjaldt både indeks for global investment grade og global high yield. Årsagen er formodentlig, at økonomierne samlet set stadig holder sig relativt godt. Afkastene var henholdsvis -0,2 pct. og 1,1 pct. målt i dollar. Dollaren steg 0,7 pct. overfor danske kroner.

Emerging markets-obligationer (EM) i hård valuta gav et afkast på 0,2 pct. målt i dollar og kreditspændet var nærmest uforandret. EM-obligationer i lokal valuta gav det svageste afkast i dette kvartal, med et afkast på -2,0 pct. målt i dollar. Årsagen var ligesom i foregående kvartal primært svækkede valutaer, hvor det især var Latinamerika, der blev ramt. Herunder især Mexico på grund af et uforventet valgresultat, som gav det regerende parti et noget større flertal end ventet og dermed muligheden for at gennemføre nogle økonomiske og politiske ændringer, der bliver set som negative på af markedet.

Kreditspænd er fortsat under deres langsigtede gennemsnit, mens de effektive renter stadig er fornuftige. Vi fastholder størst vægt til EM- og high yield-obligationer, men også en vis vægt til investment grade til at afbalancere porteføljen i tilfælde af ”bølgeskvulp” på markederne. Sidstnævnte vægt har vi øget yderligere i kvartalet.

Investeringsvalg
Afdelingens virksomhedsobligationer gav et afkast i kvartalet på 2,4 pct. målt i danske kroner. Det var afdelingens high yield-obligationer i euro, der klarede sig bedst efterfulgt af high yield i dollar. Afdelingens investment grade-obligationer gav lavere men også positive afkast i både euro- og dollar-obligationer på trods af de stigende statsrenter. Målt på obligationstyper var det ligesom i det foregående kvartal subordinerede obligationer, der gav de bedste afkast. Herefter obligationer denomineret i norske kroner, som blev trukket op af en styrkelse af den norske krone.

Afdelingens emerging markets-obligationer gav i kvartalet et samlet afkast på -3,3 pct. målt i danske kroner. Obligationer i hård valuta gav omtrent et nul-afkast, mens obligationer i lokal valuta desværre gav et negativt afkast på -4,6 pct. De svageste afkast kom fra obligationer i brasilianske real og mexicanske pesos, primært på grund af svækkede valutaer. Det bedste afkast kom fra obligationer i sydafrikanske rand.

Vi har i løbet af kvartalet reduceret risikoen i porteføljen svagt. Primært via salg af subordinerede og high yield-virksomhedsobligationer Porteføljen havde ved udgangen af juni stadig størst vægte i EM og high yield-virksomhedsobligationer, men også en vis vægt til investment grade-virksomhedsobligationer og kontanter for at afbalancere.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.