Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2023

Afdelingen gav i andet kvartal 2023 et afkast på 6,4 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 6,3 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Selvom inflationen set på tværs begyndte at falde i de fleste regioner, så fortsatte centralbankerne i både USA og Europa med at hæve renterne i andet kvartal. De signalerede samtidig fortsat vilje til at få kontrol over inflationen på bekostning af den kortsigtede økonomiske udvikling og risikoen for potentielt at sende økonomien i recession senere på året. Federal Reserve undlod at hæve renten på det seneste møde i juni, men indikerede, at man ikke havde tænkt sig at sætte rentestigninger på en permanent pause, hvis de inflationære kræfter igen skulle begynde at sende priserne i vejret, blandt andet drevet af et stramt arbejdsmarked i særligt USA.

I USA lykkedes det at undgå en føderal nedlukning i forbindelse med forhandlinger om gældsloftet. Aftalen mellem Kevin McCarthy og præsident Biden fik de globale aktiemarkeder til at ånde lettet op og sende kurserne højere op i den sidste del af kvartalet. Derudover var der positiv stemning om især globale teknologiaktier som følge af stigende forventninger omkring udviklingen indenfor kunstig intelligens. Det resulterede i, at investorer verden over sendte mange af disse aktier højere i jagten på en andel af den forventede vækst.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i både USA og Japan og vil derfor på den korte bane være påvirket af udsving i dollar of yen overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den amerikanske social media-platform Meta Platforms, som steg med næsten 35 pct. ovenpå et solidt regnskab, som overgik analytikernes forventninger og viste en højere end forventet vækst i indtjeningen. Kvartalets næstbedste aktie var den amerikanske producent af udstyr til semiconductorindustrien, KLA Corp., der steg 21 pct. som følge af fortsat stærk efterspørgsel på maskiner og materialer blandt de største kunder. Desuden var der et markant positivt bidrag fra det japanske investeringsselskab SoftBank Group, der steg 20 pct. på baggrund af øget interesse for den forestående børsnotering af porteføljeselskabet indenfor semiconductordesign, ARM Holding Plc.

Kvartalets ringeste aktie var det canadiske guldmineselskab Barrick Gold Corp. Aktien faldt mere end 8 pct. i kølvandet på den faldende guldpris. Derudover bidrog det amerikanske emballagefirma Packaging Corp. of America negativt til afkastet med et fald på 4 pct.

I løbet af andet kvartal er der foretaget en enkelt omlægning. Således er det tyske holdingselskab Porsche Automobil Holding solgt helt ud af porteføljen. Provenuet er anvendt til at etablere en ny position i det franske modekonglomerat Kering, som blandt ejer Gucci, Saint Laurent og Bottega Veneta.

Download seneste Kvartalsnyt her.