Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2021

Afdelingerne gav i fjerde kvartal 2021 afkast på henholdsvis 11,4 og 11,5 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 9,9 pct. For 2021 som helhed gav afdelingerne et afkast på henholdsvis 29,2 og 29,3 pct., mens sammenligningsindekset steg 31,0 pct. Afdelingernes afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Federal Reserve begyndte at nedskalere sit massive månedlige obligationsopkøbsprogram på 120 milliarder amerikanske dollar i løbet af november; en kritisk milepæl for en amerikansk økonomi, der ved årsskiftet er ved at komme sig efter pandemien og kæmper med stigende inflation. Beslutningen er kulminationen på måneders debat blandt Fed-embedsmænd om niveauet af støtte, som verdens største økonomi har brug for, efterhånden som prispresset begynder at strække sig ud over de sektorer, der er mest følsomme over for genåbningen efter pandemien.

Den store amerikanske forbrugerefterspørgsel har kollideret med akutte forsyningskædeproblemer, hvilket har fået priserne i nogle sektorer til at stige i længere tid end forventet; en tendens, man også kunne observere i Europa, hvor blandt andet de stigende energipriser fortsatte med at lægge pres på regionen. Hverken renter eller aktier i Europa eller USA lod sig dog influere af udviklingen på den korte bane, og således fortsatte aktiemarkedet over en bred kam med at stige i det meste af kvartalet, godt understøttet af en uændret renteudvikling på hele kvartalet.

Dollaren viste yderligere styrke i løbet af kvartalet i forlængelse af den amerikanske centralbanks udmeldinger.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt temmelig neutral over den lidt længere bane, da afdelingen har store investeringer i blandt andet amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var det amerikanske jernbaneselskab Union Pacific, leverede et afkast på 32 pct. i årets sidste tre måneder. Det amerikanske sundhedsforsikringselskab United Health Group steg med 31 pct. i fjerde kvartal. Derudover bidrog også den amerikanske byggemarkedskæde Lowe's Co’s positivt til kvartalets resultat med et afkast på 30 pct.

Kvartalets ringeste aktie var det japanske jernbaneselskab Central Japan Railway Co., der faldt med ca. 15 pct. som følge af fornyet frygt i relation til konsekvenserne af den nye Omikron-variant og en yderligere udskydelse af landets genåbning. Derudover bidrog både den amerikanske halvlederproducent Intel Corp. og den kinesiske internetgigant Alibaba Group negativt til kvartalets resultat.

I løbet af fjerde kvartal er der foretaget et par omlægninger i afdelingen. Således er der solgt helt ud af krydstogtsselskabet Carnival Corp. Provenuet fra dette salg er brugt til at etablere en ny position i den kinesiske internetgigant Alibaba Group, som var faldet i kølvandet på øget regulatorisk fokus fra den kinesiske regering. Derudover er der også etableret en ny position i den amerikanske producent af udstyr til halvlederindustrien KLA Corp.

Download seneste Kvartalsnyt her.