Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2022

Afdelingerne gav i fjerde kvartal 2022 afkast på henholdsvis 1,6 pct. og 1,8 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 0,8 pct. For 2022 som helhed gav afdelingerne et afkast på henholdsvis -21,0 pct. og -20,9 pct., mens sammenligningsindekset faldt 12,8 pct. Afdelingernes afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Der var store afkastforskelle i kvartalet på de globale aktiemarkeder. Således endte de amerikanske aktier i negativt territorium, i takt med at den amerikanske centralbank indikerede, at den fortsat ville hæve renterne for at bekæmpe den høje inflationsrate. Denne holdning blev cementeret via referater fra diverse centralbankmøder i løbet af efteråret. Til gengæld var der plusser for både aktiemarkederne i Japan og Europa i kølvandet på et fald i energipriserne, hvilket mindskede presset på forbrugerne og statsfinanserne. Men aktiemarkederne i Europa og Japan steg også, fordi markedet forventede, at både BOJ og ECB vil være mere fokuseret på ikke at svække økonomien yderligere på bekostning af flere renteforhøjelser. Dette var også signalet fra obligationsinvestorerne, der sendte kurserne op efter de seneste makrotal fra Eurozonen og udmeldinger fra ECB’s Christine Lagarde.

Centralbankerne i USA, Europa og Japan var alle yderst aktive i løbet af kvartalet, både med hensyn til løbende rentemeldinger og ikke mindst gennem deres retorik over for markedet i relation til inflations- og renteforventninger. Det betød, at der var betydelige udsving på valutamarkedet, og således faldt dollaren med over 8 pct. over for den danske krone og næsten 10 pct. over for japanske yen i løbet af kvartalet.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA og vil derfor på den korte bane være påvirket af udsving i dollaren over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var det japanske holdingselskab SoftBank Corp., der steg med 16 pct. på trods af et skuffende regnskab og betydelige nedskrivninger på selskabets portefølje af investeringer. Men den positive markedsreaktion på kvartalet var en indikation af, at markedet allerede havde priset et betydeligt mere negativt scenario ind på den korte bane, hvilket fik aktien til at stige efterfølgende. Kvartalets næstbedste aktie var den sydkoreanske semiconductormastodont Samsung Electronics, som steg 10 pct. i kølvandet på selskabets udmeldinger om yderligere besparelser og et lavere investeringsniveau.

Kvartalets ringeste aktie var amerikanske Meta Platforms. Aktien faldt med over 18 pct. i kvartalet som følge af en meget skuffende regnskabsmeddelelse for halvåret og en nedjustering af forventningerne til resten af året samt et fortsat massivt investeringsprogram. Derudover bidrog både den amerikanske søgegigant Alphabet og det schweiziske medicinalfirma Roche Holding negativt til kvartalets resultat på baggrund af svage regnskaber.

I løbet af fjerde kvartal er der foretaget forskellige omlægninger. Således er amerikanske LAM Research solgt helt ud af porteføljen, ligesom der er solgt helt ud af det amerikanske industrikonglomerat Parker-Hannifin. Provenuet fra de to positioner er anvendt til at etablere nye positioner i den amerikanske pc-producent HP samt det amerikanske jernbaneselskab CSX Corp., som har et af de største jernbanenet i det østlige USA.

Download seneste Kvartalsnyt her.