Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2021

Afdelingerne gav i andet kvartal 2021 et afkast på henholdsvis 1,4 og 1,3 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 6,8 pct. Afkastet for første halvår blev 15,2 pct. i begge afdelinger, mens sammenligningsindekset steg 16,5 pct. i samme periode. Afdelingernes afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Igennem det meste af kvartalet var inflationen igen hovedtemaet. I løbet af maj måned viste et inflationsmål, der er nøje overvåget af Federal Reserve, det største år-til-år-spring siden 1990'erne. Tallet steg mere end forventet og gav dermed anledning til bekymring over prisstigninger blandt mange investorer og markedsdeltagere.

I begyndelsen af juni måned udtalte finansminister Janet Yellen, at præsident Joe Biden fortsat skulle arbejde på at gennemføre sine store finanspolitiske planer, selvom de potentielt kan medføre højere inflation og dermed højere renter.

Debatten om inflation er således intensiveret i de seneste måneder. På den ene side står de, der som Yellen hævder, at de nuværende prisstigninger er drevet af midlertidige anomalier skabt af pandemien - såsom flaskehalse i forsyningskæden og en stigning i udgifterne, når økonomierne genåbner. På den anden side står kritikerne, der siger, at milliarder i statsstøtte kan give anledning til en varig stigning i omkostningerne og sætte gang i en inflationsspiral, som potentielt kan komme ud af kontrol. Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, embedsmænd forventer nu at påbegynde en rentestigning i 2023, hvilket er tidligere end hidtil forventet. Det er blandt andet som følge af den nuværende inflationsudvikling. Indtil videre har markedsudviklingen dog været moderat; specielt blandt amerikanske aktier og obligationer. Dollaren er dog, som konsekvens af de stigende amerikanske obligationsrenter, steget markant.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollarkursen overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt på den lidt længere bane forholdsvisneutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den amerikanske onlinemarkedsplads eBay Inc., der steg 21 pct. i kølvandet på nye tiltag for at øge trafikken på selskabets platform. Periodens næstbedste aktie var den amerikanske social media-gigant Facebook Inc., der steg med 17 pct. i forlængelse af stærke regnskabstal, der viste fortsat høj vækst. Slutteligt tjente afdelingen godt på det amerikanske kreditkortfirma American Express Co., der steg 16 pct.

Kvartalets ringeste aktie var den amerikanske halvlederproducent Intel Corp., der faldt 13 pct. som følge af profittagning efter pæne stigninger i begyndelsen af året. Kvartalets næstringeste aktie var det canadiske jernbaneselskab Canadian National Railway Co., der faldt 9 pct. i forbindelse med selskabets overtagelsesforsøg af konkurrenten Kansas City Southern. Desuden faldt Sony Group 8 pct. i løbet af kvartalet.

I løbet af andet kvartal er der foretaget en række omlægninger og rebalanceringer. De to engelske selskaber Next Plc. og Meggitt Plc er solgt helt ud. Førstnævnte som følge af pæne kursstigninger og Meggitt fordi konkurrenten Woodward bød på hele selskabet i starten af maj måned. Desuden er AutoZone solgt helt fra. Provenuet fra disse salg er blandt andet investeret i den amerikanske online markedsplads eBay Inc. Derudover er der investeret i Porsche Automotive Holding, som ejer 50 pct. af Volkswagen. Desuden er der etableret en ny position i den amerikanske bedemandsforretning Service Corp. International.

Download seneste Kvartalsnyt her.