Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2024

Afdelingen gav i første kvartal 2024 et afkast på 13,8 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World Value omregnet til danske kroner steg 10,0 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Inflationen i USA steg uventet til 3,2 pct. i starten af kvartalet, hvilket fremhæver den udfordring, som Federal Reserve står over for i kampen mod fortsat stigende priser. De fleste økonomer havde forventet, at den årlige forbrugerprisinflation ville forblive på et lavere niveau sammenlignet med tidligere kvartaler. Men stigningen var i høj grad drevet af tjenester såsom bilforsikring og sundhed, hvilket udløste advarsler om, at Fed potentielt må vente længere end forventet med at sænke styringsrenterne. Fed indikerede, at de stadig forventer at sænke rentesatserne med 0,75 procentpoint i år, hvilket er et tegn på tillid til, at inflationen vil køle tilstrækkeligt ned til at reducere låneomkostningerne. Bank of Japan har afsluttet en æra med negative rentesatser og hævet låneomkostningerne for første gang siden 2007 i et historisk skift. Asiens mest avancerede økonomi lægger nu årtier med deflation bag sig, idet et flertal (7-2) besluttede at hæve renten. Bank og Japan er dermed den sidste centralbank, som stopper med brugen af negative renter som et pengepolitisk værktøj.

Stigende tab fra banker i USA, Asien og Europa har genoplivet bekymringer i kvartalet over svagheder i det amerikanske erhvervsejendomsmarked, som har været under pres fra både højere tomgang og højere rentesatser. Den regionale amerikanske bank New York Community Bancorp afslørede i februar, at den havde lidt store tab på lån bundet til erhvervsejendomme, mens Japans Aozora Bank og Deutsche Bank advarede om risiciene fra deres eksponering over for amerikansk fast ejendom.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i både USA og Japan, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i amerikanske dollar og japanske yen over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt på lidt længere sigt temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den amerikanske producent af hukommelseschips Micron Technology, som steg over 41 pct. i kølvandet på fortsat stærk global efterspørgsel. Kvartalets næstbedste aktie var den amerikanske sociale medieplatform Meta Platforms, som steg over 40 pct. i perioden som følge af endnu et stærkt kvartalsregnskab og selskabets førende rolle inden for kunstig intelligens. Desuden var der et markant positivt bidrag fra det japanske holdingselskab SoftBank Group, som steg med 36 pct.

Kvartalets ringeste aktie var den schweiziske medicinalgigant Roche Holding AG. Aktien faldt næsten 8 pct. som følge af fortsat skuffende nyheder fra selskabets pipeline og manglende vækstudsigter på den korte bane. Desuden var der negativt bidrag fra underholdningsselskabet Sony Group og det franske modeselskab Kering, som begge faldt med over 7 pct. i perioden.

I løbet af første kvartal blev der foretaget fire omlægninger. Således blev den japanske leverandør af materialer til semiconductorindustrien Tokyo Electron solgt helt ud af porteføljen. Derudover blev den amerikanske handelsportal eBay ligeledes solgt helt ud. Ud over at supplere i eksisterende positioner blev provenuet anvendt til at etablere nye positioner i den amerikanske forhandler af bilreservedele AutoZone og den amerikanske supermarkedskæde Kroger Co. Begge selskaber er markedsledende detailforretninger i USA.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.