Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. september 2023

Afdelingen gav i tredje kvartal 2023 afkast på -1,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner faldt 0,4 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Den amerikanske centralbank, Fed, fortsatte med at hæve styringsrenterne i løbet af kvartalet primært som følge af et fortsat stærkt jobmarked, og fordi centralbanken, med Jerome Powell i spidsen, stadigvæk ser det som et tegn på, at man ikke kan afblæse kampen mod inflationen. Det til trods for, at en række andre prisindikatorer peger på aftagende globale inflationstal. Således er den amerikanske rente nu på et 22-årigt højdepunkt. Den Europæiske Centralbank, ECB, fulgte i samme spor og hævede renten til det højeste niveau i to årtier, hvilket havde negativ indflydelse på både de globale obligations- og aktiemarkeder i de seneste tre måneder.

Den kinesiske regering og centralbank annoncerede flere hjælpepakker for at understøtte landets skrantende økonomi, som netop nu oplever en større vækstkrise, der blandt andet er affødt af et faldende boligmarked og en krise blandt nogle af de største ejendomsudviklere i landet. Ud over faldende aktiekurser i Kina ramte den svagere kinesiske økonomi også dele af de globale aktiemarkeder, hvor specielt amerikanske og europæiske selskaber med betydelige interesser i Kina viste kursfald.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i både USA og Japan, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i amerikanske dollar og japanske yen over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt på lidt længere sigt temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den amerikanske papir- og papproducent Packaging Corp. of America, som steg 20 pct. oven på et solidt regnskab, der overgik analytikernes forventning. Kvartalets næstbedste aktie var den amerikanske producent af biludstyr Gentex Corp., som steg 15 pct., efter at selskabets kvartalsregnskab slog markedets forventninger i kølvandet på solid efterspørgsel fra bilindustrien. Desuden var der et markant positivt bidrag fra det amerikanske livsforsikringsselskab Aflac, som steg 14 pct. på baggrund af den fortsat stigende rente i USA.

Kvartalets ringeste aktie var den tyske producent af jetmotorer MTU Aero Engines. Aktien faldt med 27 pct. på grund af et omfattende tilbagekaldsprogram for selskabets nyeste motorteknologi, som har behov for et tidligere eftersyn end hidtil ventet, hvilket vil få negativ indflydelse på selskabets aktuelle indtjening. Desuden var der negativt bidrag fra henholdsvis modeselskabet Kering, som faldt 14 pct., og fra den amerikanske PC-producent HP, der faldt 12 pct. i kvartalet.

I løbet af tredje kvartal er der foretaget en enkelt omlægning. Således er den amerikanske udvikler af computerspil Activision solgt helt ud af porteføljen. Provenuet er anvendt til at etablere en ny position i det amerikanske finansielle holdingselskab Berkshire Hathaway, som har en bred vifte af forretningsinteresser inden for forsikring, transport, industri m.v.

Download seneste Kvartalsnyt her.