Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2021

Afdelingen gav i første kvartal 2021 afkast på 13,7 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 9,1 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Joe Biden hyldede robustheden i det amerikanske demokrati og gjorde det klart, at han vil forsøge at samle den splittede nation, da han blev indsat som den 46. præsident. Han opfordrede også amerikanerne og de amerikanske politikere til at samle sig om sin omfattende plan for økonomiske og sociale tiltag i kampen mod pandemien i USA. Han har opfordret til store offentlige udgifter og skatteforhøjelser for at stimulere genopretningen og afhjælpe økonomiske uligheder. Den amerikanske finansminister, Janet Yellen, udtalte, at USA kan opnå fuld beskæftigelse næste år, hvis Kongressen godkender præsident Joe Bidens økonomiske hjælpepakke på 1.900 mia. dollar. Størrelsen af både de finanspolitiske stimuli og den lempelige rentepolitik fra centralbankerne har pustet til frygten for øget inflation de kommende år, hvilket bidrog til stigende renter i USA i kvartalet.

IMF meddelte, at de forventer, at USA og Kina vil være langt de mest succesrige med at styre deres økonomier gennem pandemien, imens Europa og emerging markets sakker bagud. På baggrund af de opdaterede prognoser for den globale økonomi forventede IMF, at USA’s og Kinas økonomier inden 2022 kun vil være 1,5 procent mindre end forventet før pandemien. Andre vestlige økonomier vil stadig være 2,5 procent mindre end forventet før pandemien

Dollaren er i kølvandet på de stigende amerikanske obligationsrenter steget markant som en konsekvens heraf. Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollarkursen overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over en længere periode tæt på neutral, da afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den amerikanske bilproducent General Motors, der steg 44 pct. takket været fornyet optimisme om selskabets strategi inden for elbiler. Periodens næstbedste aktie var den amerikanske producent af halvledere, Intel Corp., der steg 34 pct. i kølvandet på fornuftige regnskabstal, øgede investeringer samt ikke mindst udskiftning af den hidtidige direktør. Slutteligt tjente afdelingen godt på den amerikanske retailer Tractor Supply Company, der steg 31 pct.

Kvartalets ringeste aktie var den canadiske operatør af tankstationer og convenience stores Alimentation Couche-Tard, der faldt med 11 pct. i kølvandet på et opkøbsforsøg af den franske supermarkedskæde Carrefour. Kvartalets næstringeste aktie var den tyske producent af flymotorer MTU Aero Engines, der faldt 6 pct. som følge af fortsat usikkerhed om den globale rejseaktivitet og timingen af øget flytrafik.

I løbet af kvartalet blev der foretaget en række omlægninger udover en del løbende rebalanceringer af porteføljens eksisterende positioner. Således blev Alimentation Couche-Tard solgt helt ud til fordel for en investering i det schweiziske medicinalselskab Roche. Derudover blev hele positionen i Goldman Sachs afhændet til fordel for en ny position i byggefirmaet Lennar Corp. Desuden blev der i kvartalet etableret en ny position i Facebook, og rekrutteringsfirmaet Robert Half International blev frasolgt.

Download seneste Kvartalsnyt.