Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2024

Afdelingen gav i andet kvartal 2024 afkast på 1,9 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World Value omregnet til danske kroner faldt 0,5 pct. Afdelingernes afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har meddelt, at de vil holde renten på det højeste niveau i 23 år, mellem 5,25 og 5,50 pct. Dette skyldes skuffende inflationstal, som indikerer, at høje låneomkostninger vil fortsætte i længere tid. FED har påpeget, at der ikke har været betydelige fremskridt mod bankens inflationsmål på 2 pct. i de seneste måneder, hvilket udskød eventuelle rentenedsættelser til tidligst anden halvdel af året. Selvom inflationen er steget lidt, mener FED ikke, at der er behov for yderligere renteforhøjelser. Dette afspejler en afbalanceret risikovurdering mod målene om fuld beskæftigelse og kontrollerede prisstigninger. Disse udmeldinger blevet taget positivt op af markedet og de amerikanske trak derfor globale aktier op i løbet af kvartalet.

Den globale handelsvækst forventes at mere end fordobles i år, da inflationen aftager og en stærk amerikansk økonomi driver aktiviteten. OECD, IMF og Verdenshandelsorganisationen (WTO) forudser alle en betydelig genopretning af de globale handelsstrømme i år efter en nedgang i 2023 på grund af højere priser, stigende renter og svag efterspørgsel. Ifølge OECD forventes global handel at stige med 2,3 procent i år og 3,3 procent i 2025, sammenlignet med kun 1 procents vækst sidste år. IMF forudser i deres seneste World Economic Outlook, at handelsvolumener vil vokse med 3 procent i 2024, hvilket også afspejlede sig i robuste forventninger til indtjeningen for globale virksomheder og var med til at understøtte de globale aktiemarkeder. Ydermere var det også med til at styrke US dollar mod hovedparten af relevante valutakryds såsom Euro og Yen.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i både USA og Japan og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar og yen overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes at afdelingen har store investeringer i eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den amerikanske internetgigant, Alphabet bedre kendt som Google. Aktien steg 17 pct. efter at selskabet fik rettet op på AI-portalen Gemini. Kvartalets næstbedste aktie var den amerikanske producent af udstyr til semiconductorindustrien KLA Corp. Aktien steg 16 pct. som følge af endnu et stærkt kvartalsregnskab og robust efterspørgsel fra de globale producenter af mikrochips. Desuden var der et markant positivt bidrag fra den amerikanske pc- og printerproducent HP, som steg 15 pct.

Kvartalets ringeste aktie var den amerikanske supermarkedskæde Kroger, som så øget pres på marginalerne fra en mere presset forbruger. Aktien faldt 12 pct. Kvartelets næstringeste aktie var den amerikanske byggemarkedkæde Lowe’s Cos. Aktien faldt 11 pct. som følge af højere renter og usikkerhed for det amerikanske boligmarked. Desuden var der negativt bidrag fra det amerikanske jernbaneselskab CSX Corp., som faldt 8 pct.

I andet kvartal er der foretaget tre omlægninger. Det japanske ejendomsselskab Daito Trust Construction blev solgt helt ud fra porteføljen. Derudover blev den amerikanske butikskæde Tractor Supply Co. og det canadiske guldmineselskab Barrick Gold solgt helt ud. Provenuet blev bl.a. anvendt til at etablere nye positioner i det amerikanske guldmineselskab Newmont Mining og det amerikanske sundhedsforsikringsselskab Elevance Health. Desuden er der etableret en ny position i den amerikanske logistik mastodont United Parcel Services (UPS).

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.