Klik her for at printe

Værdikæder som værktøj

Værdikæder viser vej til vinderne

Når et marked er i vækst, er det ofte nemt at få øje på de selskaber, der leverer de efterspurgte produkter. Men det er ikke altid producenten af slutproduktet, der har den bedste forretning eller kan tilbyde det mest attraktive forhold mellem afkast og risiko. Derfor er værdikæder et vigtigt redskab til analyse i Maj Invest.

I alle sektorer er der værdikæder og en arbejdsdeling mellem en kæde af virksomheder, der leverer hver deres del af slutproduktet. Nogle selskaber repræsenterer flere led i kæden, andre har specialiseret sig og er måske dominerende i et enkelt led af kæden. Hvert led i kæden repræsenterer et delmarked, hvor der gælder særlige forhold for konkurrence, indtjeningsmuligheder og risiko.

Eksempel på en værdikæde: Mobiltelefoner

  • Råvarer til produktion af batterier, mikrochips mv.
  • Komponenter i form af batterier, mikrochips, kameraer, skærme
  • Samling af komponenter til færdige telefoner
  • Software og styresystemer
  • Brands, der designer og markedsfører telefoner

I dette eksempel er der kun få virksomheder, som producerer eksempelvis skærme og kameraer. Kun meget få selskaber, der står bag de populære styresystemer, men mange brands af mobiltelefoner, som henvender sig til slutbrugeren.

Ved at kigge på tværs af værdikæden, analysere og investere i flere led af værdikæden, er der mulighed for at sammensætte en portefølje, der både tager hensyn til muligheder og risiko. Ikke mindst i forhold til investering i enkelte, populære selskaber.

Som investor bør man være opmærksom på, at investering er forbundet med risiko, og at afdelinger med et smalt investeringsområde må forventes at svinge mere i værdi end afdelinger med et bredere investeringsområde.

Få mere information om ETF-fonde fra Maj Invest her

ETF-fonde fra Maj Invest  Sådan køber du Fakta om ETF-fonde  Sådan investerer vi Lave omkostninger Værdikæder som værktøj Video Skat Spørgsmål og svar