31. december 2022
Afdelingen gav i fjerde kvartal 2022 et afkast på 0,5 pct. målt i kroner, hvilket var 0,3 pct. mindre end sammenligningsindekset MSCI Verden, der steg 0,8 pct. målt i kroner. For 2022 som helhed gav afdelingen et afkast på -24,8 pct., mens sammenligningsindekset faldt 12,8 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.
Målt i dollar blev årets sidste kvartal også det bedste for det globale aktiemarked, men et stort fald i dollarkursen betød, at afkastet i kroner blev under 1 pct. Som i de foregående kvartaler var det især tolkningen af data relateret til inflation og kommentarer fra de store centralbanker, der satte retningen for markedet. Førstnævnte bidrog positivt til markedsstemningen, idet data viste en tydelig nedgang i inflationen, om end der fortsat var tale om et niveau et godt stykke over de 2 pct., som er målsætningen i de udviklede økonomier. Meldingerne fra den amerikanske centralbank blev primært opfattet som positive, mens de europæiske og japanske centralbanker mod slutningen af kvartalet bidrog til, at de globale obligationsrenter igen vendte pilen op. Samlet set blev markedet i løbet af kvartalet dog mere optimistisk omkring muligheden for, at den globale økonomi kan lande blødt snarere end hårdt fra den opbremsning, som de store centralbanker er i gang med efter de massive pengepolitiske stimuli, der blev anvendt under covid-19-pandemien.
Mens covid-19 ikke længere har nogen indvirkning på dagligdagen i USA eller Europa, har situationen gennem store dele af 2022 været markant anderledes i Kina, hvor adskillige millionbyer har været så godt som nedlukkede. Denne tilgang ændrede sig drastisk i kvartalet, da det folkelige pres for en opblødning fik det kinesiske styre til at skifte kurs og åbne samfundet op igen. Denne udvikling bidrog i anden halvdel af kvartalet til betydelige kursstigninger på børsen i Hongkong.
Blandt de store regioner var det dog Europa, der gav det højeste afkast i kvartalet, mens USA lå i bunden. Forskellen i afkast mellem de to regioner var på mere end 10 pct. Udviklingen i valutakurser var en væsentlig forklaring, men det bidrog også, at Europa har en højere andel af selskaber inden for de sektorer, der generelt klarede sig godt (finans, råvarer og industri), end tilfældet er i USA, hvor it- og vækstselskaber fylder mere. Afkastforskellen mellem MSCI's indeks for globale value- og vækstaktier var således næsten lige så stor som forskellen på Europa og USA.
Investeringsvalg
Det højeste afkast blandt afdelingens investeringer kom fra den tyske softwarevirksomhed Teamviewer, der leverede et regnskab, der overraskede markedet positivt, ligesom selskabet åbnede op for at afslutte sit bekostelige sponsorat af fodboldklubben Manchester United før tid. Teamviewers aktie steg med mere end 50 pct. i kvartalet. Andre væsentlige bidragsydere var betalingsnetværket Mastercard, producenten af udstyr til produktion af mikrochips Applied Materials samt den japanske rådgivningsvirksomhed M&A Capital Partners. Omvendt var der også investeringer, der i særlig grad trak afdelingens afkast ned. Det væsentligste negative bidrag kom fra den amerikanske e-handelsgigant Amazon, der faldt med mere end 30 pct. Selskabets udmeldinger omkring finansielle forventninger til den kommende periode var en stor skuffelse for markedet, der efterfølgende måtte inddiskontere lavere forventet indtjening. Fertilitetsselskabet Progyny, det svenske gamingselskab Embracer Group samt det amerikanske mediesel-skab Meta Platforms var andre positioner, der trak afkastet væsentligt ned.
I fjerde kvartal blev investeringerne i henholdsvis Angi, Meta Platforms, Upstart og Embracer Group solgt fra, mens der blev etableret nye positioner i amerikanske Microsoft og tyske Nemetschek. Begge selskaber har deres hovedkompetence inden for software, men hvor Microsoft er blandt verdens største af sin slags, er Nemetschek et mindre selskab, der fokuserer på digitale løsninger til byggebranchen.
Download seneste Kvartalsnyt her.