Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2024

Afdelingerne gav i andet kvartal 2024 afkast på henholdsvis 2,0 og 1,9 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World Value omregnet til danske kroner faldt 0,5 pct. Afdelingernes afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har meddelt, at de vil holde renten på det højeste niveau i 23 år, mellem 5,25 og 5,50 pct. Dette skyldes skuffende inflationstal, som indikerer, at høje låneomkostninger vil fortsætte i længere tid. FED har påpeget, at der ikke har været betydelige fremskridt mod bankens inflationsmål på 2 pct. i de seneste måneder, hvilket udskød eventuelle rentenedsættelser til tidligst anden halvdel af året. Selvom inflationen er steget lidt, mener FED ikke, at der er behov for yderligere renteforhøjelser. Dette afspejler en afbalanceret risikovurdering mod målene om fuld beskæftigelse og kontrollerede prisstigninger. Disse udmeldinger blevet taget positivt op af markedet og de amerikanske trak derfor globale aktier op i løbet af kvartalet.

Den globale handelsvækst forventes at mere end fordobles i år, da inflationen aftager og en stærk amerikansk økonomi driver aktiviteten. OECD, IMF og Verdenshandelsorganisationen (WTO) forudser alle en betydelig genopretning af de globale handelsstrømme i år efter en nedgang i 2023 på grund af højere priser, stigende renter og svag efterspørgsel. Ifølge OECD forventes global handel at stige med 2,3 procent i år og 3,3 procent i 2025, sammenlignet med kun 1 procents vækst sidste år. IMF forudser i deres seneste World Economic Outlook, at handelsvolumener vil vokse med 3 procent i 2024, hvilket også afspejlede sig i robuste forventninger til indtjeningen for globale virksomheder og var med til at understøtte de globale aktiemarkeder. Ydermere var det også med til at styrke US dollar mod hovedparten af relevante valutakryds såsom Euro og Yen.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i både USA og Japan og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar og yen overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes at afdelingen har store investeringer i eksportselskaber.

Investeringsvalg
Det største bidrag til porteføljens samlede afkast kom igen fra taiwanesiske TSMC, der er verdens største producent af mikrochips. Regnskabet for første kvartal underbyggede igen, at selskabet forventer stigende efterspørgsel efter chips til både kunstig intelligens og til smartphones og aktien steg med knap 30 pct. i kvartalet. De øvrige top-bidragsydere til afdelingens afkast nød ligeledes godt af stigende forventninger til mængden af chips, der skal bruges til AI. Dette var tilfældet for blandt andre Teradyne, Broadcom og Applied Materials. De største negative afkastbidrag kom fra amerikanske Shoals Technologies, der producerer kabelløsninger til kommercielle solenergiparker. Selskabet nedjusterede sine finansielle forventninger som følge af, at en række kunder udskød opførelsen af planlagte solparker. Den hollandske leverandør af betalingsløsninger Adyen og den tyske softwarevirksomhed Teamviewer faldt også begge tilbage og tyngede afdelingens afkast.

I andet kvartal foretog vi nye investeringer i chipproducenten Nvidia, den finansielle dataleverandør MSCI og i Fiserv, der leverer betalingsløsninger og software. Vi frasolgte positionen i Nike, da selskabets opdaterede vækstforventninger ikke levede op til vores investeringskriterier. Derudover købte vi tidligt i kvartalet aktier i det amerikanske selskab Transmedics, men frasolgte positionen igen da aktiekursen i løbet af en god måneds tid steg med ca. 50 pct.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.