Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. september 2024

Afdelingen gav i tredje kvartal 2024 et afkast på 2,9 pct. Sammenligningsindekset, der består af danske statsobligationer, steg 3,3 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

I tredje kvartal kom den længe ventede første rentenedsættelse fra Fed på markante 0,5 procentpoint. ECB sænkede også styringsrenten, og samlet set faldt renterne på globalt plan markant i løbet af kvartalet. Den tiårige amerikanske statsobligationsrente faldt med 0,6 procentpoint til 3,8 pct., og den tilsvarende tyske rente faldt med 0,4 procentpoint til 2,1 pct. De kortere renter faldt endnu mere i både USA og Europa, og kreditspænd samt emerging markets-renter faldt også.

Danske realkreditobligationer gav et afkast på 3,3 pct. i danske kroner. Investment grade-virksomhedsobligationer (IG) leverede et afkast på 6,3 pct. og high-yield-virksomhedsobligationer (HY) et afkast på 5,8 pct., begge målt i dollar. Emerging markets (EM) i hård valuta gav et afkast på 6,6 pct. målt i dollar, mens obligationer i lokal valuta klarede sig bedst med 9,2 pct. i afkast målt i dollar. Sidstnævnte afkast kom omtrent ligeligt fra faldende lokale renter og styrkede valutaer over for dollar, hvor især asiatiske valutaer steg, men også nogle latinamerikanske samt Sydafrika steg. Dollaren faldt med 3,9 pct. over for danske kroner i kvartalet.

Vi forventer at fastholde en væsentlig vægt til EM og virksomhedsobligationer, idet vi stadig anser renten og afkastpotentialet for fornuftigt. Vi har dog i kvartalet fortsat øget allokeringen til sikre statsobligationer og kontanter svagt for at være bedre rustet i tilfælde af eventuelle negative overraskelser. Kreditspænd er i den lavere ende i forhold til deres historiske spænd, så det ”koster” i øjeblikket ikke så meget at øge sikkerheden i porteføljen.

Bæredygtighed og ESG-forhold
Ved investering i afdeling Grønne Obligationer er man som investor med til at finansiere en lang række grønne projekter med klare miljømæssige fordele. I månedsopdateringerne for afdelingen rapporterer vi løbende på, hvilke grønne projekter obligationerne i porteføljen er med til at finansiere. Se under ’Månedsopdateringer’ på majinvest.dk/majgro. I den årlige aftryksrapport gøres status på porteføljens samlede grønne profil. Se under ’Aftryk’ på majinvest.dk/majgro.

Investeringsvalg
Grønne statsobligationer gav et afkast i danske kroner på 2,9 pct. i tredje kvartal. Statsobligationer fra udviklede økonomier gav det højeste afkast på 4,7 pct., idet der var markante rentefald i løbet af kvartalet. Emerging markets-obligationer gav ligeledes et pænt afkast i lokale valutaer, men i danske kroner var afkastet lavere på ca. 1,5 pct. som følge af valutasvækkelser. Ved udgangen af kvartalet var allokeringen til statsobligationer uændret 47 pct.

Grønne realkreditobligationer gav et afkast på 2,0 pct. målt i danske kroner. Realkreditobligationer udgjorde uændret 5,4 pct. ved udgangen af kvartalet.

Afdelingens grønne virksomhedsobligationer gav et afkast på 2,5 pct. i danske kroner. De højeste afkast kom dels fra subordinerede obligationer og dels fra investment grade-obligationer med længere løbetid, hvor sidstnævnte havde gavn af de faldende statsrenter. En dollarsvækkelse på 3,9 pct. i kvartalet trak ned i afkastet på afdelingens dollarobligationer. Ved udgangen af kvartalet udgjorde virksomhedsobligationer ca. 42 pct. af porteføljen mod ca. 47 pct. ved indgangen til kvartalet.

Vi solgte i løbet af kvartalet nogle obligationer, hvor vi ikke længere så det store potentiale, og hvor den effektive rente var blevet lav ift. risikoen. Dette var fordelt på EM, HY og subordinerede obligationer. Vi anså ved kvartalsskiftet stadig renten og afkastpotentialet for obligationer som fornuftigt samlet set, men valgte at tage profit på nogle af afdelingens positioner. Dels for at øge sikkerheden i porteføljen svagt i tilfælde af uforudsete negative overraskelser og dels for at have ”krudt”, hvis der skulle opstå muligheder.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.