Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. september 2023

Afdelingen gav i tredje kvartal 2023 et afkast på -3,2 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped faldt 6,8 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over mindst tre år.

Carlsberg har i længere tid forsøgt at sælge de russiske aktiver og kunne i sommer fortælle, at man endelig havde fundet en køber. Efterfølgende udstedte den russiske præsident, Vladimir Putin, imidlertid et dekret, som betød, at aktiverne blev taget under ”midlertidig” ledelse af en enhed under den russiske stat. De facto betyder det, at aktiverne er blevet nationaliseret eller frarøvet Carlsberg. Aktiverne var bogført til 7,5 mia. kr., svarende til ca. 5 pct. af Carlsbergs markedsværdi. 

Flere selskaber har gennemført opkøb i tredje kvartal. Coloplast har aftalt at købe islandske Keresis. Selskabet har patenteret en metode, hvor fiskeskind kan anvendes til sårbehandling. Royal Unibrew har indgået en aftale om køb af den hollandske producent af læskedrikke Vrumona. Samtidig har selskabet købt bryggerikapacitet i Italien fra Birra Castello, som blandt andet betyder, at man vil kunne flytte produktion af øl til Italien, spare transportomkostninger og sænke CO2-aftryk. Netcompany har købt 20 pct. af Festina Finance, som er et dansk fintech-selskab, der udvikler softwareløsninger til den finansielle sektor. Endelig har DFDS købt FRS Iberia/Maroc, som driver tre færgeruter over Gilbraltarstrædet. 

Danske Bank har solgt sin norske privatkundeforretning til Nordea i overensstemmelse med bankens nye strategi. Endelig har Demant meddelt, at selskabet lukker ned for gamingaktiviteterne. Det skyldes en erkendelse af, at forretningen mangler skala. Man holder fast i den øvrige forretning inden for enterprise headsets.   

GN Store Nord har besluttet at gennemføre et mere traditionelt organisatorisk setup, hvor selskabet under parolen ”One GN” fremadrettet ledes af én group CEO, som bliver Peter Karlstromer. Han var tidligere CEO for GN Audio. Samtidig forlader Gitte Aabo, som var CEO for GN Hearing, selskabet. Tidligere i år tiltrådte Søren Jelert stillingen som group CFO. Med ændringerne fortoner en transaktion mellem Demant og GN Store Nord sig yderligere i horisonten. I ISS er den tidligere CFO Kasper Fangel tiltrådt som ny CEO. Han afløser Jacob Aarup-Andersen, som er tiltrådt som ny CEO i Carlsberg.

Investeringsvalg
Største positive performancebidrag i kvartalet kom fra undervægt i Ørsted. Selskabet har måttet tage nedskrivninger på en række projekter i USA, hvor rentabiliteten blandt andet er blevet ramt af omkostningsinflationen. Hertil kommer effekten af den højere rente. Overvægt i Novo Nordisk har også bidraget positivt til performance. Novo Nordisk har fremlagt positive data fra det såkaldte SELECT-studie, som viser, at fedmemidlet Wegovy over en 5-årig periode reducerer risikoen for hjerteanfald og død med 20 pct. Resultatet var overraskende stærkt. 

Største negative performancebidrag kom fra undervægt i A.P. Møller - Mærsk og Lundbeck. A.P. Møller - Mærsk nyder fordel af, at man har indgået lange fragtkontrakter på attraktive rateniveauer. Spotraterne er imidlertid faldet markant og vil fremadrettet blive yderligere presset af en stor tilgang af nye containerskibe. Lundbeck har fået godkendt lægemidlet Rexulti til brug for patienter med alzheimers, som udvikler aggression. Midlet er blevet modtaget godt i markedet. Samtidig viser salget af migrænemidlet Vyepti bedre takter.

Download seneste Kvartalsnyt her.