Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2022

Afdelingen gav i første kvartal 2022 et afkast -9,3 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped faldt 6,2 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Første kvartal af 2022 kan deles op i to. Frem til den russiske invasion af Ukraine den 24. februar var fokus i aktiemarkedet højere inflation og signaler om flere renteforhøjelser. Det ramte især højt prissatte og rentefølsomme aktier. Derudover aflagde størstedelen af de danske selskaber årsregnskaber i denne periode, dog uden det store drama. Fokus ændrede sig øjeblikkeligt ved invasionen af Ukraine. Vestens markante sanktioner over for Rusland har sat fokus på selskabernes direkte eksponering mod Rusland, men også på afledte effekter som stigende råvare- og energipriser. Herudover gav uro om den fremtidige energiforsyning medvind til grønne aktier som Vestas og Ørsted. På trods af den alvorlige situation er det danske aktiemarked steget siden invasionen.

Carlsberg har omkring 10 pct. af omsætningen i Rusland og mødte stor kritik i medierne for at fortsætte de russiske aktiviteter i begyndelsen af invasionen. Carlsberg trak først guidance for 2022 og stoppede med at producere og sælge Carlsbergmærket i Rusland, men har siden offentliggjort, at de sætter hele den russiske del af forretningen til salg. Rockwool og FLSmidth har begge en betydelig aktivitet i Rusland, men har foreløbig opretholdt aktiviteterne med henvisning til, at de ikke er omfattet af de nuværende sanktioner.

Det danske marked var desuden præget af en fortsat betydelig M&A-aktivitet.Royal Unibrew købte de resterende 75 pct. af Hansa Borg Bryggerier, som Royal Unibrew har været minoritetsaktionær i siden 2002. Opkøbet skal styrke Royal Unibrews tilstedeværelse på det nordiske marked. Nordea indgik en aftale med Topdanmark om et køb af Topdanmarks livsforsikrings- og pensionsaktiviteter, og A.P. Møller-Mærsk købte det amerikanske logistikselskab Pilot Freight Services. Demant købte 20 pct. af ShengWang og forventer at købe de resterende 80 pct. af selskabet inden udgangen af første halvår af 2022.

Investeringsvalg
Da stockpicking er fundamentet i afdelingen, skal afkastforskellen i forhold til det generelle aktiemarked findes i den enkelte akties udvikling.

Afdelingens største positive performancebidrag kom fra undervægte i Ambu og Novozymes. Ambu blev i første kvartal hårdt ramt af stigende råvarepriser på særligt kobber og plastik samt markante stigninger i logistikomkostninger og har allerede nedjusteret helårforventningerne. Novozymes blev ramt af fokus på højere lange renter. Efter den russiske invasion har kursen dog rettet sig noget. Overvægt i Sydbank har også bidraget til merafkastet.

Største negative performancebidrag kom fra overvægte i Netcompany og B&O. Netcompany er blevet en mere kompliceret forretning med opkøbet af græske Intrasoft som led i selskabets ambition om at blive en europæisk leder inden for IT-service i 2030. Intrasoft har knap 2/3 af omsætningen fra EU-institutioner og er blandt de tre største leverandører af IT-løsninger til EU.
B&O har gennemført en turnaround, men er fortsat presset af stigende komponent-, råvare- og logistikomkostninger. Indtjeningen er sat yderligere under pres med invasionen af Ukraine og Kinas ”zero-tolerance COVID-policy”.

Absolut set har afdelingen sine største investeringer i Novo Nordisk, DSV, A. P. Møller - Mærsk, Ørsted og Tryg. Ift. sammenligningsindekset er de største overvægte i Netcompany, Per Aarsleff, Sydbank Pandora og Demant. De største undervægte er i Danske Bank, Ørsted, Novozymes, Chr. Hansen og Vestas.

Download seneste Kvartalsnyt her.