30. juni 2024
Afdelingen gav i andet kvartal 2024 et afkast på 3,8 pct., hvilket var 3,3 pct. mindre end sammenligningsindekset MSCI World Growth, der steg 7,1 pct. målt i kroner. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.
Optimismen omkring ”guldlok-scenariet”, hvor økonomien er stærk nok til at vokse, men ikke så stærk at den skal tæmmes med højere renter, gjorde sig fortsat gældende ved udgangen af andet kvartal. Risikoen for recession fyldte ikke meget i nyhedsbilledet, mens aftagende vækst i såvel jobskabelsen som i lønningerne, bestyrkede troen på, at den næste rentebevægelse vil blive nedadgående snarere end endnu en forhøjelse. Samtidigt pegede forventningerne til selskabernes indtjening mod en acceleration i indtjeningsvæksten i de kommende kvartaler og i 2025. Ovennævnte faktorer var i vores optik de primære årsager til at markedet fortsatte med at udvikle sig positivt.
I kvartalet aflagde de børsnoterede selskaber regnskaber for årets første kvartal. Samlet set viste de en bedre indtjeningsudvikling end ventet og positiv i USA, mens Europa fortsat var i negativt territorium. Det var dog fortsat i høj grad de store teknologiselskaber, der trak gennemsnittet for det amerikanske marked op, mens indtjeningsudviklingen fortsat var negativ for resten af markedet som helhed. I begge regioner gjaldt det, at indtjeningen i energisektoren var markant lavere end året forinden, og at gennemsnittet for det bredere marked var positivt, hvis der sås bort fra denne sektor. Afkastmæssigt gik det bedst for it- og kommunikationsservice-sektorerne, hvor langt hovedparten af selskaber med en væsentlig direkte eksponering mod AI befinder sig. Dette tema overskyggede fortsat alt andet, hvilket ikke mindst blev hjulpet på vej af, at selskaber som Microsoft, Alphabet og Amazon - de helt store købere af chips og servere til AI-modeller - hævede deres investeringsbudgetter i forbindelse med deres kvartalsregnskaber. Omvendt var kursudviklingen i gennemsnit negativ for selskaber indenfor sektorerne for råvarer, industri og varige forbrugsgoder. MSCIs indeks for globale vækstaktier klarede sig mere end 7 pct. bedre end det tilsvarende indeks for valueaktier.
Blandt de store regioner lå emerging markets og USA langt foran Europa og Japan. Udviklingen i valutakurser var i kvartalet en medvind for danske investorer, idet kronen svækkedes overfor dollar.
Investeringsvalg
Største positive bidrag til den relative performance i kvartalet kom fra undervægt i Carlsberg. Det er kommet frem, at Carlsberg to gange har lagt et bud på den britiske læskedrikproducent Britvic, men er begge gange blevet afvist. Nu overvejer man, om buddet skal forhøjes endnu en gang. Et eventuelt opkøb af Britvic er ikke inden for strategien og buddet så højt ud. Det skabte usikkerhed i markedet og sendte aktien ned. Undervægt i Genmab bidrog også positivt. Selskabet har blandt andet øget sine omkostninger markant og giver ikke meget visibilitet for det fremadrettede niveau.
Største negative performancebidrag kom fra undervægt i A.P. Møller-Mærsk. Selskabet ser ind i nogle år med et overudbud af skibskapacitet og pres på fragtraterne. På kort sigt er fragtraterne imidlertid steget markant som følge af uroen i Rødehavet. Undervægt i Zealand Pharma har også bidraget negativt til performance. Selskabet har fremlagt positive data på to lægemidler, hvilket aktiemarkedet har reageret meget positivt på. Der er imidlertid lang vej før lægemidlerne potentielt kan være på markedet.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.