Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2022

Afdelingen gav i fjerde kvartal 2022 et afkast på 15,4 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped steg 15,6 pct. For 2022 som helhed gav afdelingen et afkast på -19,8 pct., mens sammenligningsindekset faldt 12,1 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Årets sidste kvartal bød modsat de tre første kvartaler på pæne kursstigninger for danske aktier særligt i oktober og november. Som i de foregående kvartaler var der dog også i fjerde kvartal et stort fokus på den høje inflation. Som konsekvens har centralbankerne løftet renterne og forsøgt at afdæmpe den økonomiske aktivitet.

Nationalbanken hævede igen rentesatserne, og de danske banker lod i vidt omfang udlånsrenterne følge Nationalbankens rentesatser. Bankerne er til gengæld forsigtige, når det kommer til at hæve indlånsrenterne, men til trods herfor har de kun set en begrænset bevægelse mod produkter med en højere rente. Således har de udvidet rentemarginen og opjusteret forventningerne til resultatet for 2022. Højere renter og en dæmper på den økonomiske aktivitet øger alt andet lige risikoen for større tab, men bankerne er godt hensat i tilfælde af et forværret scenario.

Der var pæn M&A-aktivitet i kvartalet på det danske marked, herunder den foreslåede fusion mellem Novozymes og Chr. Hansen, hvor Novozymes reelt overtager Chr. Hansen. Carlsberg har købt det canadiske bryggeri Waterloo Brewing, DFDS har købt logistikselskabet McBurney Transport Group, og Schouw & Co.-porteføljeselskabet HydraSpecma har indgået en aftale om køb af vinddivisionen i Ymer Technology. Endelig har MT Højgaard sat Scandi Byg til salg.

Årets sidste kvartal bød desuden på flere ændringer i topledelsen for en række danske selskaber. CEO Søren Skou fra A. P. Møller Mærsk bliver erstattet af Vincent Clerc, CEO for ChemoMetec Steen Søndergaard har meddelt, at han ønsker at fratræde, og CFOs i HusCompagniet, TCM Group, MT Højgaard og ALK har alle sagt op.
GN Store Nord, som har haft et turbulent 2022, kommer til at se store ændringer i topledelsen, hvor både CEO René Svendsen-Tune og CFO for GN Audio Peter la Cour Gormsen stopper. Derudover stopper CFO for GN Hearing, Morten Toft, også. Ny CEO for GN Audio bliver Peter Karlstromer, mens Søren Jelert, som senest har været CFO i ALK, bliver ny CFO i det samlede GN Store Nord.

Investeringsvalg
Afdelingens største positive performancebidrag i kvartalet kom fra overvægt i Per Aarsleff og undervægt i Novozymes. Per Aarsleff kunne i midten af december præsentere et stærkt årsregnskab til trods for store udfordringer i de globale forsyningskæder og volatile materialepriser. Selskabet kunne desuden vise en markant mere positiv guidance for 2023, end hvad aktiemarkedet havde turdet håbe på. Novozymes er verdens største producent af industrielle enzymer, som blandt andet anvendes i vaskemiddelindustrien. Aktien faldt på baggrund af annonceringen af fusionen med Chr. Hansen.

Største negative performancebidrag kom fra overvægt i ALK og undervægt i Vestas. ALK har de seneste måneder tabt en smule momentum i salget af tabletter, som har været den store vækstmotor de senere år. ALK måtte nedjustere forventningerne til væksten for tabletsalget og er yderligere blevet pålagt en midlertidig rabatstigning for 2023 af de tyske myndigheder. Vestas har været ramt på både ordreindgang og indtjening af udfordringer med højere transportomkostninger og høj inflation på råvarer og komponenter. Aktien steg i fjerde kvartal på baggrund af en forventning om forbedret indtjening i takt med større forudsigelighed omkring effekterne af disse.

Absolut set har afdelingen de største investeringer i Novo Nordisk, DSV, Tryg, A.P. Møller - Mærsk og Danske Bank. I forhold til sammenligningsindekset er de største overvægte i Tryg, Sydbank, Per Aarsleff, NKT og DSV, mens de største undervægte er i Novozymes, Ørsted, Carlsberg, Genmab og Vestas.

Download seneste Kvartalsnyt her.