Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2022

Afdelingen gav i andet kvartal 2022 et afkast -14,2 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped faldt 11,0 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Andet kvartal af 2022 startede med fortsat stort fokus på krigen i Ukraine og selskabernes russiske eksponering, hvor flere danske selskaber i kvartalet har enten stoppet eller sat aktiviteter i Rusland til salg. I samme forbindelse har afhængighed af russisk gas til produktion været et tema, særligt efter Gazprom reducerede gassen gennem Nord Stream 1 til Tyskland med 60 procent. Det kan ikke udelukkes, at flere danske selskaber kan blive påvirket af et gasstop, men mange har mulighed for at omlægge produktion til olie. Det er dog mere sandsynligt, at selskaberne vil blive påvirket af afledte effekter fra kunder eller leverandører.

I tillæg til krigen i Ukraine har der været stort fokus på makroøkonomiske forhold og frygt for recession. Rentestigninger og et inflationsniveau, flere lande ikke har set siden starten af 1980’erne, har sendt forbrugertilliden i bund. Det er i særdeleshed gået hårdt ud over retail- og transportaktier, herunder Pandora, DSV og A.P. Møller-Mærsk. Ingen af disse har oplevet, at forbrugerefterspørgslen er gået mærkbart i stå. Boozt, som er et online fashionselskab, melder dog om en markant tilbagegang i forbrugerefterspørgslen og var mod slutningen af kvartalet ude med en større nedjustering af forventningerne til vækst og indtjening. Derudover begynder byggesektoren også at se tegn på en opbremsning særligt inden for det almene byggeri, som har været på et højt niveau i mange måneder.

Det danske marked så endnu et kvartal med en pæn opkøbsaktivitet. Jyske Bank har indgået aftale om køb af Handelsbankens aktiviteter i Danmark. HusCompagniet købte byggefirmaet Danhaus’ fabrik i Esbjerg, der er specialiseret i at fremstille præfabrikerede træelementer til huse, og Demant fuldførte opkøbet af den kinesiske detailkæde ShengWang. Kvartalet var dog i særdeleshed præget af en betydelig frasalgsaktivitet. NNIT frasælger sin IT-infrastrukturforretning og vil efter det være en fokuseret leverandør af IT-løsninger inden for life science. NKT sælger NKT Photonics, der beskæftiger sig med laserteknologi. Demant frasælger sin Hearing Implants-forretning, Oticon Medical, til australske Cochlear Limited.

Investeringsvalg
Afdelingens største positive performancebidrag kom fra undervægte i Vestas og Rockwool. Vestas så en positiv kursudvikling umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine som følge af øget fokus på den grønne omstilling for at blive uafhængig af russisk gas. I andet kvartal er fokus dog på en presset indtjening som følge af stigende omkostninger på råmaterialer og fragt samt manglende evne til at hæve priser over for kunder tilstrækkeligt. Rockwool har ca. 10 pct. af sin omsætning i Rusland og har p.t. valgt ikke at stoppe aktiviteterne i landet, da de ikke er omfattet af sanktionerne. Overvægt i Novo Nordisk har bidraget positivt til merafkastet pga. endnu mere momentum i en i forvejen stærk performance for GLP-1-midlet Ozempic.

Største negative performancebidrag kom fra Pandora, Carlsberg og HusCompagniet. Pandora ser faldende forbrugertillid på alle kernemarkeder, selvom selskabet ikke har mærket det endnu. Carlsberg kom under stort pres i første kvartal pga. tilstedeværelsen i Rusland. Stemningen har dog ændret sig, efter den russiske forretning er sat til salg. HusCompagniet er hårdt ramt af stigende renter og faldende forbrugertillid, men vi finder det sandsynligt, at selskabet vil tage markedsandele på trods af udfordringerne.

Absolut set har afdelingen de største investeringer i Novo Nordisk, DSV, A.P. Møller-Mærsk, Tryg og Ørsted. Ift. sammenligningsindekset er de største overvægte i Tryg, Netcompany, Per Aarsleff, DSV samt Sydbank og de største undervægte i Danske Bank, Vestas, Carlsberg, Chr. Hansen og Novozymes.

Download seneste Kvartalsnyt her.