Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2021

Afdelingen gav i fjerde kvartal 2021 et afkast på 6,7 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped steg 5,5 pct. For 2021 som helhed gav afdelingen et afkast på 22,6 pct., mens sammenligningsindekset steg 19,5 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Kvartalet begyndte positivt, men satte sig fra midten af november på grund af blandt andet en genopblusning af pandemien med fremkomsten af den meget smitsomme Omikron-variant, som har ført til nye nedlukninger i mange lande. Indikationer på, at Omikron generelt medfører et mildere sygdomsforløb end delta, bidrog til fornyet optimisme og et løft i markedet mod udgangen af december.

Det danske marked var i fjerde kvartal præget af fortsat høj M&A-aktivitet. Netcompany købte i oktober det græske it-selskab Intrasoft for at styrke sin position i forhold til den digitalisering, der ventes i Europa de næste 5-10 år. Over halvdelen af Intrasofts omsætning kommer fra arbejde for diverse EU-institutioner. GN Store Nords headsetdivision, GN Audio, købte den danske gamingvirksomhed Steelseries, der er markedsledende inden for produktion og salg af high-end gamingudstyr, mens GN Hearing købte amerikanske Lively, som er en platform for onlinesalg af høreapparater. Coloplast købte i november Atos Medical, som er markedsleder inden for laryngektomi (produkter, der hjælper patienter med at genskabe evnen til at tale efter kirugisk fjernelse af strubehovedet typisk efter cancer). Endelig købte Novo Nordisk det amerikanske biotekselskab Dicerna, ligesom A. P. Møller-Mærsk købte det Hongkong-baserede logistikselskab LF Logistics, og Novoymes købte indiske Synergia Life Science.

Regnskabsaflæggelserne for tredje kvartal ligger bag os og viste mange opjusteringer. Ambu og GN Store Nord måtte dog nedjustere.

Novo Nordisk opjusterede indtjeningsforventningerne i kvartalet på baggrund af blandt andet en meget stærk lancering af fedmemidlet Wegovy. Selskabets øvrige GLP-1-portefølje bidrog også til opjusteringen. I december blev Novo Nordisk imidlertid ramt af problemer med en kontraktproducent, så selskabet i første halvdel af 2022 kun kan imødekomme en begrænset del af efterspørgslen på Wegovy. Problemerne er dog ikke relateret til selve Wegovy.

Investeringsvalg
Da stockpicking er fundamentet i afdelingen, skal afkastforskellen i forhold til det generelle aktiemarked findes i den enkelte akties udvikling.

Afdelingens største positive performancebidrag kom fra overvægt i Per Aarsleff og ALK. Per Aarsleff er et entreprenørselskab, der i 2021 vandt en række kontrakter, herunder udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. ALK er førende inden for tabletbaseret behandling af blandt andet græs-, træ- og støvmideallergi. I 2021 annoncerede selskabet, at man har igangsat arbejde med at udvikle en tabletbehandling mod peanutallergi. Undervægte i Ørsted og Vestas har også bidraget positivt til det relative afkast.

Største negative performancebidrag kom fra undervægt i Novozymes, men overvægte i B&O og Royal Unibrew bidrog også negativt til performance. B&O har i de senere år gennemgået en større positiv transformation med blandt andet ny ledelse, men har i det forgange år været ramt af stigende komponent- og logistikomkostninger. Royal Unibrew har været påvirket af Covid-19-restriktioner, men har haft en stærk udvikling i den underliggende drift.

Absolut set har afdelingen sine største investeringer i A. P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, DSV, Pandora og Tryg. I forhold til sammenligningsindekset er de største overvægte i Per Aarsleff, Pandora, Netcompany, B&O og Royal Unibrew, mens de største undervægte er i Ørsted, Novozymes, Danske Bank, Chr. Hansen og Genmab.

Download seneste Kvartalsnyt her.