Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2020

Afdelingen gav i første kvartal 2020 et afkast på -15,4 pct., mens sammenligningsindekset OMXC Capped faldt 12,8 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år.

Det danske aktiemarked begyndte året uden den store dramatik. Indledningsvist oplevedes en del opjusteringer fra banksektoren med baggrund i øgede gebyrindtægter som følge af høj konverteringsaktivitet. Derefter fulgte en lidt skuffende regnskabssæson, der dog ikke havde en særlig negativ indvirkning på aktiekurserne.

Herefter drejede alt sig om covid-19, og marts viste panik på verdens aktiemarkeder. Regeringer har verden over set sig nødsaget til at lukke dele af økonomierne ned og indføre lovindgreb mod forsamlinger eller endda udgangsforbud. Der ses ubegrænset villighed fra centralbanker til at sikre likviditet til det finansielle system, og lovindgreb er blevet efterfulgt af gigantiske hjælpepakker målrettet arbejdsløse og nødlidende virksomheder. Der forventes nu væsentlig negativ samfundsvækst i både andet og tredje kvartal, og eksperter udtaler, at vi står overfor det største globale økonomiske tilbageslag i fredstid siden 1929.

Grundet den manglende visibilitet valgte en lang række selskaber derfor at suspendere deres forventninger til 2020. Hertil kommer, at mange virksomheder fjernede eller udskød allerede annoncerede dividendeudbetalinger og aktietilbagekøb. Alt i alt meget drastiske og helt uhørte skridt fra virksomhedernes side.

Under finanskrisen flygtede investorerne fra konjunkturfølsomme til mindre cykliske virksomhederne. Denne gang har effekten været endnu kraftigere med flugt til indekstunge kvalitetsselskaber som Novo Nordisk, Ørsted og Coloplast på bekostning af virksomheder som A.P. Møller - Mærsk, FLSmidth og DFDS.

Investeringsvalg
Da stockpicking er fundamentet i afdelingen, skal afkastforskellen i forhold til det generelle aktiemarked findes i den enkelte akties udvikling.

Afdelingens største positive performancebidrag kom fra undervægt i A.P. Møller - Mærsk. Derudover bidrog investering i ALK, GN Store Nord og Vestjysk Bank sammen med undervægt i Jyske Bank og H. Lundbeck ligeledes positivt til performance.

Største negative performancebidrag kom fra investering i DFDS, der var en af de virksomheder, der oplevede det største kursfald i marts måned, da mere end 30 procent af selskabets markedsværdi forsvandt. Undervægt i mindre konjunkturfølsomme selskaber som Ambu, Coloplast og Novozymes bidrog sammen med investering i Per Aarsleff ligeledes negativt til performance.

Absolut set har afdelingen sine største investeringer i Novo Nordisk, DSV, Ørsted, Coloplast og Vestas Wind Systems.

I forhold til sammenligningsindekset har afdelingen sine største overvægte i Vestjysk Bank, ALK, Alm. Brand, Per Aarsleff og Tryg, mens de største undervægte findes i Novozymes, Chr. Hansen, H. Lundbeck, Københavns Lufthavne samt Ambu.

Download seneste Kvartalsnyt her.