Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2024

Afdelingen gav i første kvartal 2024 et afkast på 11,0 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped steg 7,0 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over mindst tre år.

Novozymes har fået godkendt fusionen med Chr. Hansen under navnet Novonesis. Selskabet oplyser, at integrationen at de to selskaber skrider godt frem, og at man allerede har høstet knap halvdelen af de forventede omkostningssynergier.

Novo Holdings har købt kontraktproducenten Catalent for 16,5 mia. dollar og videresælger tre af Catalents fabriksanlæg til Novo Nordisk for 11,5 mia. dollar. Fra 2026 og frem giver opkøbet gradvist Novo Nordisk mere kapacitet i kapløbet om at servicere det voksende marked for GLP-1-produkter. Novo Nordisk har også købt det tyske biotekselskab Cardior Pharmaceuticals. Cardior arbejder med RNA-teknologi til behandling af hjertesygdom. Opkøbet styrker Novo Nordisks pipeline af projekter inden for området.

NKT er blevet tildelt en turnkey-ordre på to højspændingsprojekter på samlet 1,2 mia. euro af den tyske netoperatør Amprion for at levere landkabelsystemer til udvidelsen af det tyske elnet. Ordren omfatter design, produktion og installation af kablerne og ventes at blive udført mellem 2029 og 2031. Som følge heraf planlægger NKT at investere 100 mio. euro i en udvidelse af kapaciteten på fabrikken i Köln.

Netcompany har vundet en kontrakt med den norske lufthavnsoperatør Avinor. Kontrakten har en værdi på op til 1,2 mia. norske kroner. Aftalen løber over de kommende tre år med en option på to forlængelser på to år. Netcompany skal yde strategisk rådgivning til udvikling, implementering og drift af systemer inden for hele Avinors lufthavnsnetværk, der omfatter 43 lufthavne i Norge.

NTG får ny CEO i form af Mathias Jensen-Vinstrup, tidligere EVP for M&A og Corporate Development. Nuværende CEO, Michael Larsen, har ønsket en mere operationel rolle. Jens Birgersson træder tilbage som CEO i Rockwool efter over 10 år. Jes Munk Hansen, nuværende CEO i Terma og medlem af Rockwools bestyrelse, overtager posten senest 1. september 2024. I Ørsted tiltræder Trond Westlie som ny CFO den 1. april 2024. Han har tidligere bl.a. været CFO hos A.P. Møller – Mærsk.

Investeringsvalg
Største positive performancebidrag i kvartalet kom fra undervægt i A. P. Møller - Mærsk. Uroen i Det Røde Hav har midlertidigt givet et løft i fragtraterne, men containerfragtmarkedet står i en situation, hvor der er bestilt mange nye skibe, som kommer til markedet i de kommende år. Det skaber en ubalance mellem udbud og efterspørgsel, som fundamentalt vil presse fragtraterne. Overvægt i Vestjysk Bank bidrog ligeledes positivt til merafkastet. Banken har høj indtjening fra et stort indlånsoverskud. Herudover har banken i mange kvartaler i træk tilbageført nedskrivninger, hvilket afspejler en solid kreditkvalitet. Endelig har banken for andet år i træk udbetalt udbytte. Det bidrager samlet set til, at banken i stigende grad begynder at blive prisfastsat som en normal bank efter kriseårene.

Største negative performancebidrag kom fra undervægt i Zealand Pharma. Zealand Pharma og selskabets partner Boehringer Ingelheim har vist stærke fase 2-data for lægemidlet Survodutide til behandling af overvægt. Samtidig har lægemidlet vist god effekt mod fedtlever. Undervægt i Coloplast bidrog også negativt til performance. Selskabet er i gang med at udrulle den nyeste kateterløsning, Luja, til hovedmarkederne og taler om en meget positiv modtagelse af produktet.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.