Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2024

Afdelingen gav i andet kvartal 2024 et afkast på 0,2 pct., mens sammenligningsindekset Bloomberg Danmark SBI 1-10 år, der består af danske statsobligationer, faldt 0,2 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Andet kvartal bød i Europa generelt på stigninger i obligationsrenterne. Den 10-årige danske statsobligationsrente steg gennem andet kvartal fra 2,3 til 2,5 pct. Derudover sænkede den europæiske centralbank, ECB, i juni styringsrenten fra 4,0 pct. til 3,75 pct., hvorefter den danske Nationalbank sænkede den danske styringsrente i samme omfang. Forkvinden for ECB, Christine Lagarde, var dog efterfølgende forbeholden, da man i Europa ikke har gjort helt samme fremskridt med at få inflationen ned, som man har i USA. ECB er generelt blevet mere usikre på den fremtidige inflationsudvikling og fremhæver den fortsat stærke lønvækst som en risikofaktor.

Mod slutningen af juni udskrev den franske præsident, Emmanuel Macron, lidt overraskende valg i Frankrig, og meningsmålingerne hertil sendt mindre rystelser gennem det europæiske obligationsmarked, hvor kreditspænd generelt kørte ud. Den 10-årige franske statsobligation handler ved kvartalsskiftet til en rente, som er 0,8 procentpoint højere end den tyske 10-årige statsobligation.

Spændudvidelserne satte også sine spor i det danske realkreditmarked. Rentespændet mellem 5-årige flekslånsobligationer og tilsvarende statsobligationer udvidede sig. Kreditspændet på konverterbare obligationer indsnævrede sig til gengæld. Det er muligvis fortsat lav udstedelse, der understøtter konverterbare realkreditobligationer. Set over hele andet kvartal er kreditspændet på flekslånsobligationer kørt en anelse ud, mens det er kørt ind på konverterbare realkredit-obligationer.

Investeringsvalg
Afdelingen investerer i tre obligationstyper: statsobligationer, realkreditobligationer og kreditobligationer. Det største positive afkastbidrag kom fra afdelingens beholdning i kreditobligationer. Både konverterbare realkreditobligationer og flekslånsobligationer har i andet kvartal givet et negativt afkastbidrag. Variabelt forrentede realkreditobligationer gav et marginalt positivt afkastbidrag.

Kigger vi frem her ved kvartalsskiftet, ser vi flere risikofaktorer, som kan påvirke danske realkreditobligationer. Det mest nærtstående er det franske valg, og længere ude venter et amerikansk valg sidst på året, som formentlig vil tage fokus jo tættere vi kommer på det. Begge dele vil potentielt kunne påvirke kreditspændet på danske realkreditobligationer.

Vi foretrækker her ved kvartalsskiftet de lidt mere sikre dele af realkredituniverset. Relativt til konverterbare realkreditobligationer finder vi derfor igen lange flekslånsobligationer attraktive, da vi forventer, at de vil klare sig bedre i tilfælde af at kreditspænd kører ud. Vi har fortsat en varighed på godt 6 år og mener stadigvæk, at man som obligationsinvestor generelt bliver godt betalt for at binde pengene i lidt længere obligationer.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.