I løbet af de seneste år har danske virksomheder købt mange virksomheder op. Opkøbene er et led i en strategi om vækst.
”I al den tid jeg har arbejdet med danske aktier, kan jeg ikke huske, at jeg har set noget lignende.”
Sådan siger Karsten Søndermølle, aktiechef, Maj Invest Danske Aktier, om størrelsen og antallet af virksomheder, danske selskaber har købt op i løbet af de seneste år.
I de 35 år han har beskæftiget sig med danske aktier, kan han ikke huske, at der har været så mange opkøb. Mange danske selskaber har en vækstagenda, som ifølge ham er ret bemærkelsesværdig. Det store spørgsmål for virksomhederne er: Hvordan opnår vi den ønskede vækst? Opkøb kan være den bedst egnede adgang til vækst, når væksten ikke kommer fra markedet.
Selskaberne har måske konstateret, at dels bliver det svært at øge indtjeningen uden opkøb, dels kan det være konkurrencemæssige hensyn, der gør, at selskaberne gerne opkøber mindre konkurrenter for at opnå en fordel med mindre konkurrence og mulighed for mersalg.
”De danske selskaber er generelt i god stand, de er stabile, og de har en lav til en passende finansiel gearing,” siger Karsten Søndermølle.
Det betyder, at de danske selskaber har mulighed for vækst gennem opkøb eller organisk ekspansion. Men selskaberne har også været tvunget af omstændighederne.
”For nogle selskaber er det en tydelig del af strategien, at de gerne vil købe op, for andre er det mindre klart beskrevet,” siger han.
I forhold til mange europæiske konkurrenter har danske virksomheder historisk været godt positioneret på det amerikanske marked, og det har hjulpet dem. Derfor er de nu ofte stærkere end deres europæiske konkurrenter, og det benytter de så til at købe sig til yderligere vækst både i USA og andre markeder.
”Det giver de danske virksomheder en fordel i forhold til deres konkurrenter i EU, der måske har haft svagere eksponering mod USA og er mere orienteret mod EU,” siger Karsten Søndermølle.
Danske virksomheder vokser også organisk. Et par eksempler er NKT, der investerer i at udvide produktionen af kabler på flere fabrikker i Danmark, Sverige og Tjekkiet. Og e-handelsselskabet Boozt vil investere 500 mio. svenske kroner for at udvide kapaciteten på et lager- og logistikcenter i Sverige.
Maj Invest Danske Aktier har de seneste fem år givet et gennemsnitligt årligt afkast på 12,9 procent og de seneste tre år 5,1 procent (pr. 15. maj 2024).
Eksempler på danske selskabers opkøb 2021-2024
- Medicinalselskabet Coloplast har købt den islandsk sårplejevirksomhed Kerecis og den svenske medicoselskab Atos Medical.
- Færgeselskabet DFDS vil købe det tyrkiske transportselskab Ekol Logistics og har købt det spanske og marokkanske færgerederiet FRS Iberia/Maroc, der driver færgefart i Gibraltar-strædet mellem Spanien og Marokko.
- Medicinalselskabet Novo Nordisk har blandt andet købt det tyske biotekselskab Cardior Pharmaceuticals og den østrigske virksomhed Singel Use Support, der producerer udstyr til medicinalindustrien. Novo Holding har købt produktionsvirksomheden Catalent med fabrikker i Italien, Belgien og Indiana i USA og solgt dele af virksomheden til Novo Norisk.
- Biotekselskabet Genmab har købt det amerikanske biotekselskab Profoundbio.
- Bryggeriet Royal Unibrew har købt den hollandske sodavandsselskab Vrumona og det norske bryggeri Hansa Borg Bryggerier.
- Detailselskabet Matas har købt det svenske skønhedskæde Kicks.
- Sports- og bettingmediegruppen Better Collective har købt selskaber massivt op inden for sportsmedieverdenen i en årrække.
Du kan se den komplette beholdning for Maj Invest Danske Aktier her.