Klik her for at printe

Hvordan investerer man bæredygtigt?

29. okt. 2024

Bæredygtighed er komplekst, men spiller en stadig vigtigere rolle. Hvad gør Maj Invest for at investere mere bæredygtigt?

”Har selskabet produkter, som er bæredygtige på sigt? Har de ringere arbejdsforhold? Og hvordan ser ledelsesstrukturen ud? Det er den slags, vi gerne vil undersøge, når vi kigger ud over de traditionelle nøgletal,” siger Sine Skov Jonassen om bæredygtige investeringer.

Sine Skov Jonassen er senior sustainability manager hos Maj Invest. Sammen med aktiechef for tematiske fonde Torsten Bech har hun holdt et oplæg om, hvordan Maj Invest investerer bæredygtigt.

Hos Maj Invest er ESG i højsædet og et væsentligt element i dybdegående analyser af selskaber med investeringspotentiale. ESG, der står for environmental, social and governance, har generelt fået en større rolle i takt med det stigende fokus på klima og bæredygtighed.

”Typisk har man undgået selskaber med høje CO2-udledninger.”

Det kunne ifølge Sine Skov Jonassen være en af de meget lette løsninger, hvis man skal investere bæredygtigt.

Bæredygtige investeringer har oprindeligt været båret af eksklusioner. For eksempel ved, at man har haft et fast princip om ikke at investere i bestemte industrier med etiske problemstillinger eller selskaber med høj CO2-udledning.

Men det er langt mere komplekst og nuanceret end det.

ESG består af tre dele. Miljømæssig bæredygtighed og social bæredygtighed står for de to første dele, og ledelse, virksomhedsstruktur og arbejdsforhold udgør den tredje del.

For at illustrere, hvor indviklet og svært det kan være at afgøre et selskabs bæredygtighed, præsenterede Sine Skov Jonassen og Torsten Bech et eksempel på, hvordan fire analysehuse vurderede de samme virksomheder.

Virksomhederne blev vurderet vidt forskelligt og modtog forskellige ratings for deres bæredygtighed.

Grafikken viser, hvordan fire forskellige analysehuse har lavet analyser (ratings) af forskellige virksomheder. Virksomhederne får meget forskellige resultater. Novo Nordisk har her det største udsving, hvor analysehus 1 vurderer dem til kun at ligge omkring 30, mens analysehus 4 vurderer dem helt oppe omkring 100 på bæredygtighedsskalaen.

”Det er et enormt datasæt, man leverer til et analysehus, og der er derfor mange variable i en sådan analyse,” sagde Torsten Bech.

Maj Invest bestræber sig på at fokusere på analysen frem for scoren for at kunne forholde sig til bæredygtighed hos den enkelte virksomhed.

Torsten Bechs afdeling Maj Invest Net Zero 2050 med fokus på bæredygtige investeringer er opstået ud fra et behov for en enorm omstilling, hvis samfundet skal reducere CO2-aftrykket. For eksempel ved at reducere forbruget af olie. Men når vi stadig skal bruge den samme mængde energi, er der noget andet, der skal stå i stedet for. Det kunne være kritiske metaller, der bruges til at producere batterier.

Strategien i Maj Invest Net Zero 2050 går ud på at forholde sig til hele værdikæden, når der investeres i den grønne omstilling, og det gør blandt andet mineselskaber interessante. For der kan sagtens være bæredygtigt potentiale i en virksomhed, når den tager del i en værdikæde, der producerer bæredygtige løsninger. Også selv om virksomheden ved første øjekast ikke virker specielt grøn.r

”Ser man konkret på, hvordan selskaberne bliver vurderet i forhold til, om de passer ind i porteføljen, starter vi med at kigge på selskabernes aktiviteter. Det undersøges ud fra tre spørgsmål,” siger Sine Skov Jonassen.
• Bidrager aktiviteterne til en global udfordring?
• Er det relevant for ESG-strategiens tema?
• Hvor stor en del af omsætningen udgør aktiviteterne?

Fordi mineselskaber udvinder kobber og nikkel, der bliver brugt til at producere bilbatterier, udgør de en essentiel rolle i en bæredygtig værdikæde. Derfor kan den slags selskaber være relevante i forhold til strategien, hvor man scanner for bæredygtigt potentiale.

Men mineselskaber er generelt eksponeret over for høje ESG-risici, fordi selskabernes udledninger generelt er enormt høje. Det er derfor et vigtigt element at kigge ned i, hvordan selskaberne drives.

Sammenligner man to forskellige selskaber indenfor samme industri, kan der være store forskelle på ESG-forholdene, på trods af at de producerer det samme produkt. Begge selskaber kan have en høj CO2-udledning qua den industri, de befinder sig i, men det ene kan have nogle mere ambitiøse målsætninger for bæredygtighed og udlede mindre end konkurrenterne. En virksomheds ambition om mere bæredygtig drift og deltagelse i en bæredygtig værdikæde kan gøre den interessant for afdelinger som Maj Invest Net Zero 2050.

”Viljen og evnen til at flytte sig for at blive mere CO2-neutral og mere bæredygtig betyder noget for os som investorer, for vi når ikke frem til målet om Net Zero i 2050, medmindre virksomhederne også gør en indsats,” siger Torsten Bech.

Minedriftsindustrien er et godt eksempel på en industri, der udvinder et produkt, der er helt essentielt for den grønne omstilling. For selvom selskaberne har en høj CO2-udledning, kan der være potentiale i ambitiøse målsætninger, når man producerer noget uundværligt. Selskaber med en høj CO2-udledning nu risikerer at blive sorteret fra de klimafokuserede fonde, hvis ikke man ser på den enkelte virksomheds potentiale for omstilling. Kigges der bag de traditionelle nøgletal, er det muligt at finde virksomheder, der på overfladen ser sorte ud, men som har målsætninger, der spår dem en større sandsynlighed for at opnå klimaneutralitet end først antaget.