Mads Diederichsen startede med at investere nogle af de penge, han fik til sin konfirmation. Siden da er interessen for aktier bare vokset.
”Snak med andre om det.”
Sådan lyder 19-årige Mads Diederichsens bedste anbefaling til andre unge, der gerne vil investere og ikke helt ved hvordan.
Selv er han medlem af Unge Aktionærer, der er en underafdeling af Dansk Aktionærforening. Her mødes unge under 30 år for at snakke om investeringer.
Mads Diederichsen startede selv i det små, da han var 14 år, men gik for alvor i gang, da han var 15.
I løbet af de seneste 4-5 år har han haft både gode og dårlige erfaringer. Men mest gode.
Ud over at snakke med andre om at investere anbefaler han, at man bare går i gang. Jo tidligere, desto bedre.
”Jeg ved godt, at det er en atypisk interesse, men jeg havde fået nogle penge til min konfirmation, og så læste jeg om investeringer og om at tænke langsigtet som investor. Derfor gik jeg i gang med det,” fortæller han.
Han talte også med sin familie om det, inden han kastede sig ud i sine første køb.
Mads Diederichsens store forbillede var allerede dengang Warren Buffett, den ikoniske, amerikanske investor, der startede med at køre en avisrute og endte med at være en af verdens mest succesfulde investorer. Buffett er CEO for investeringsselskabet Berkshire Hathaway, og han havde i december 2023 en nettoformue på 120 mia. dollar.
”Buffett inspirerede mig til at indse, man godt kan have stabile investeringer uden at løbe for store risici. Man kan godt opnå noget, måske ikke på den korte og hurtige bane, men med en lang tidshorisont.”
”Det er nemmere, end man tror,” siger Mads Diederichsen.
Warren Buffetts taktik er at lede efter valueaktier. Det vil sige aktier, der er mere værd, end aktiekursen afspejler.
”Jeg er stadig inspireret af hans tanker, men jeg har ikke fulgt principperne om at gå efter valueaktier hele tiden,” siger Mads Diederichsen.
Selv investerer han via sin bank og interesserer sig især for de store sektorer, der præger markedet meget.
Mads Diederichsens gode råd til unge investorer
- Du behøver ikke have mange penge. Lidt kan også være godt.
- Tal med andre om, hvordan man investerer.
- Tag stilling til, hvor stor en risiko du vil løbe.
- Hav en lang tidshorisont.
- Sørg for at eje noget, der er stabilt.
- Spred dine investeringer, så du ikke kun har enkeltaktier.
”Jeg synes, at der er gode muligheder inden for medicin og teknologi. Jeg har opnået høje afkast der. Men jeg har også en del aktier inden for finanssektoren. Bankaktier har også klaret sig godt,” siger han.
Men det er selvfølgelig vigtigt at investere bredt, understreger han, samtidig med at han også giver sig selv lov til at eksperimentere lidt.
”Jeg møder mange unge, som har mindre positioner i aktier, som er mere volatile. Så er der stort potentiale for afkast, men også for det modsatte. Det har jeg prøvet, og det kan være lærerigt. Den type aktier skal ikke være det bærende element i ens portefølje,” siger han.
Han har haft oplevelser med at investere i enkeltselskaber, der klarede sig mindre godt. I begyndelsen brugte han meget tid på at følge selskabernes op- og nedture. Men mens han gik på gymnasiet, var der mindre tid til det.
”Da indså jeg, at det er godt at have stabile investeringer, som man ikke behøver at holde øje med. For der var nogle, jeg skulle have holdt lidt bedre øje med. Når man har en stabil base, så behøver man ikke bekymre sig hele tiden,” siger Mads Diederichsen.
For ham gælder det om at finde balancen mellem risiko og muligheder for afkast.
”Jeg har lært meget undervejs. Især i starten købte jeg enkeltaktier. Nu har jeg både enkeltaktier, forskellige ETF’er og fonde for at sprede risikoen. Det opnår jeg ved at investere i fonde og ETF.”