Maj Invest Vækstaktier har givet gode afkast siden den nye strategi blev etableret for tre år siden. Afdelingen placerer en del af porteføljen i små og mellemstore virksomheder.
”En god første mellemtid.”
Sådan beskriver porteføljemanager Mads Peter Søndergaard status i Maj Invest Vækstaktier.
Siden den nye strategi blev etableret for tre år siden i juni 2017 og indtil 12. august 2020 har afkastet været på 49 procent. I den samme periode steg indekset MSCI World 25 procent, mens Morningstars indeks for vækstaktier, kategorien ”Global Large Cap Growth”, gav et afkast på 34 procent.
”Indtil nu er det gået godt, og det er selvfølgelig rart, at når man lægger en ny strategi, så viser den sig at virke,” siger Mads Peter Søndergaard.
Han ser ikke tre år som en målstreg, men snarere som en god første mellemtid i et længere løb.
Maj Invest Vækstaktier har en aktieportefølje på 30-40 selskaber. Selskaberne forventes at vokse mere end 50 procent hurtigere end markedet over en treårig periode, målt på toplinje og pengestrømme.
”Vi forsøger at investere i selskaber med velunderbyggede væksthistorier og en attraktiv pris,” fortæller Mads Peter Søndergaard.
Små og mellemstore selskaber
Samlet set er porteføljen dyrere end markedet, men den har – i hvert fald historisk – vist sig at være væsentligt bedre end sammenlignelige indeks ud fra et vækst- og kvalitetsperspektiv.
Men porteføljen i Maj Invest Vækstaktier har også en række særlige kendetegn, når man sammenligner med benchmark.
En væsentlig forskel er størrelsen på selskaberne i porteføljen. Samlet set er andelen af små eller mellemstore selskaber dobbelt så høj i Maj Invest Vækstaktier sammenlignet med MSCI World eller Morningstars indeks for vækstaktier.
”Vi vil gerne placere en høj andel af porteføljen i små selskaber. Succeskriteriet er jo at investere i selskaber, der vokser. Og hvis selskabet er kæmpestort i forvejen, så kan det være sværere at vokse,” siger Mads Peter Søndergaard.
Han kalder den prioritering for en bevidst bias i porteføljen. Mange fonde, der investerer i vækstaktier, lægger en større andel af porteføljen i meget store og dominerende selskaber som for eksempel Amazon eller Google, end Mads Peter Søndergaard gør.
Succes og fejltagelser
Mads Peter Søndergaard har analyseret de største succeser og de største fejltagelser i porteføljen.
Blandt succeserne var nogle fællestræk, blandt andet at alle selskaber havde relativt lav kapitalbinding. En anden observation er, at to ud af de ti bedste investeringer er blevet opkøbt, nemlig Tableau Data og Orbotech. Det gælder også et tredje selskab i porteføljen, RIB Software. Fem ud af de ti succeser havde en markedsværdi på under 10 mia. dollar og hører derfor med i kategorierne små eller mellemstore virksomheder, som de defineres af MSCI World.
Blandt fejltagelserne var kendetegnet blandt andet, at de alle har skuffet på deres vækst – også historisk. Med undtagelse af et selskab har ingen af selskaberne været blandt de dyreste i porteføljen.
”Jeg håber på at kunne lære af både succeser og fejltagelser,” siger Mads Peter Søndergard. ”I starten var der ikke så gode resultater som nu. Strategien har vi ikke ændret. Men jeg er blevet bedre til at omsætte strategien i praksis.”
Erfaringen betyder også, at Mads Peter Søndergaard er blevet mere komfortabel med at købe aktier, der har højere priser, end markedet har.
”Grundlaget er jo value-tankegangen om, at det er bedre at købe billigt end dyrt.”
”Grundlaget er jo valuetankegangen om, at det er bedre at købe billigt end dyrt, men når man fisker i det vand, jeg fisker i, er mange af fiskene dyrere end det brede marked. Nogle gange kan det stadig være attraktivt at købe noget lidt dyrere, og jeg er blevet bedre til at se, hvornår det kan retfærdiggøres at betale en højere pris,” siger han.
Strategien i Maj Invest Vækstaktier:
- Fokus på, hvad der driver indtjeningen.
- Strukturel vækst i markedet foretrækkes frem for cyklisk vækst.
- Hellere et koncept med stort vækstpotentiale end et enkelt produkt eller en enkelt ydelse.
Porteføljens kendetegn sammenlignet med benchmark:
- Højere toplinjevækst.
- Højere bundlinjevækst.
- Højere cash conversion.
- Lavere gæld.
Læs mere om strategi og karakteristika her og i afdelingens prospekt. Afdelingens afkast siden omlægningen kan ses her, men er naturligvis ikke en garanti for fremtidige afkast.