Der er udbredt konsensus om, at den globale økonomi er i den indledende fase af en særdeles kraftig konjunkturopgang oven på coronanedlukningerne, også selv om der stadig godt kan komme nye restriktioner undervejs. Usikkerheden går altså ikke så meget på, om den økonomiske vækst bliver robust – det gør den – men på, om det så vil udløse et varigt løft i inflationen, eller om det inflationspres, vi oplever lige nu, forsvinder igen lige så hurtigt, som det kom. Derfor er det formentlig også svaret på det spørgsmål, der kommer til at bestemme udviklingen på finansmarkederne.
Udbredt tro på et kortvarigt spike
Især i USA er det tydeligt, at inflationen her ved halvårsskiftet er markant stigende, men der er også nogenlunde enighed om, at det bliver et kortvarigt 'spike'. Konsensusforventningerne til forbrugerprisinflationen i USA er, at den efter et spring fra 1,4 pct. i januar til 4,9 pct. i maj falder tilbage igen og stabiliserer sig omkring 2¼ pct. fra tidligt i 2022. Fed har på det seneste udtrykt voksende bekymring for inflationsudviklingen, men lige nu er investorerne så sikre på spike-teorien, at den lange rente faktisk er faldet en smule. Logikken er tilsyneladende, at hvis Fed reagerer mere aggressivt end oprindeligt forventet, så bliver det blot endnu mere sikkert, at inflationen aldrig når at blive et problem, og så skal de lange renter falde.
Inflationspresset aftager hurtigt, men…
I Maj Invest deler vi i og for sig opfattelsen af, at en væsentlig del af det aktuelle inflationspres skyldes en meget presset forsyningskæde, og at det vil aftage igen, efterhånden som virksomhederne får tilpasset produktionen. Under radarhøjde på markederne er de kræfter, der har drevet de seneste årtiers vedvarende fald i inflationsraterne, imidlertid aftaget markant. Det betyder formodentlig, at inflationen vil stabilisere sig på et højere niveau, end markedet lige nu forventer.