Klik her for at printe

Ny generation af batterier på vej

29. sep. 2023

Udviklingen af batterier går tilsyneladende hurtigere end forventet. Maj Invest Net Zero 2050 investerer i værdikæden bag elbilproduktionen og følger godt med i fremskridtene.

”Hvor meget strøm er der egentlig tilbage på batteriet i vores bil? Lad os håbe, at der er nok til at nå hjem fra ferien.”

Rækkeviddeangst er blevet et begreb for ejerne af elbiler. Imens diskuterer investorer og producenter det samme emne, men med helt andre perspektiver: Hvem bliver vinderne inden for produktion af elbiler? Hvilke teknologier erstatter den nuværende generation af batterier, så rækkevidden og levetiden øges, og vægten bliver lavere?

Torsten Bech, seniorporteføljemanager
Torsten Bech, seniorporteføljemanager
Ansvarlig for Maj Invest Net Zero 2050

Torsten Bech har arbejdet med analyse og aktieinvesteringer siden 2000 og kom i 2007 til Maj Invest. Torsten er uddannet cand.merc. i finansiering.

For batterierne til elbiler er stadig store og tunge, drivkraften kunne godt blive højere, lagringen af el bedre, og nogle af råvarerne til batterier svinger voldsomt i pris og leveringssikkerhed.

”Lige nu foregår der et kapløb om at finde den rigtige kemiske formel og den rigtige konstellation af elementer. Formålet er især at øge antal kWh pr. kilo batteri og øge drivkraften,” siger seniorporteføljemanager Torsten Bech, Maj Invest Net Zero 2050.

Maj Invest Net Zero 2050 investerer i selskaber, der er en del af værdikæderne i den grønne omstilling mod et CO2-neutralt samfund i 2050, blandt andet de batteriproducenter og mineselskaber, der er en uundværlig del af produktionen af elbiler. Derfor holder Torsten Bech godt øje med meldingerne fra underleverandørerne til elbiler: fra mineselskaber til producenter af blandt andet batterier.

I løbet af de seneste måneder har flere producenter offentliggjort, at den næste generation af batterier, som oprindelig blev forventet omkring 2028 til 2030, måske allerede kan være klar i 2027.

Maj Invest Net Zero 2050 har blandt andet investeringer i Umicore, der arbejder med både at producere og genanvende batterimateriale. Afdelingen har også aktier i Samsung SDI, der har meldt ud, at selskabet kan have næste generation af batterier, de såkaldte solid state-batterier, klar i løbet af færre år end forventet. Det samme gælder Toyota, som i et joint venture med Panasonic også har arbejdet på at udvikle bedre batterier og forventer at kunne teste nye prototyper til masseproduktion snart.

”Udmeldingen fra Toyota er særlig interessant, fordi Toyota ikke indtil videre har været så langt fremme med lanceringen af elbiler sammenlignet med nogle af konkurrenterne,” siger Torsten Bech.

Toyota har meldt ud, at selskabet kan levere et solid state-batteri til markedet, som muliggør bilmodeller med en rækkevidde på knap 1200 km og 10 minutters opladning.

”Det er et vidnesbyrd om, hvor meget der arbejdes i forsknings- og udviklingsafdelingerne bag bilfabrikkerne,” siger Torsten Bech.

”I næste generation vil man øge energitætheden pr. kilo uden at gå på kompromis med sikkerheden,” siger Torsten Bech.

Netop sikkerhed er et problem, som jævnligt berøres af medier. Når et batteri i en elcykel eller elbil går i brand, så kan det være svært at slukke ilden, fordi lithium bliver ved med at brænde.

Flaskehalse og geopolitik
Ud over de teknologiske udfordringer med at finde nye løsninger, der kan gøre elbatterier bedre, er der også geopolitiske og ressourcemæssige problemer. Nogle af råvarerne findes kun få steder, i små mængder og kan være svære at udvinde. For eksempel kommer størstedelen af kobolt fra Den Demokratiske Republik Congo, DR Congo. Kobolt bruges til katoden i batterier, der hvor plusset sidder, og er derfor central i den nuværende teknologi.

Forsyningerne af kobolt har været presset og kritiseret. Dels fordi DR Congo er plaget af borgerkrig og konflikter, dels fordi der er store problemer med at overholde reglerne for gode sociale, miljø- og ledelsesmæssige forhold.
Et andet omdrejningspunkt har været lithium, hvor Kina indtager en central rolle i forarbejdningen. Her vil især USA gerne have, at forsyningskæderne er mindre afhængige af Kina.

”Ved hver eneste investering evaluerer vi de bagvedliggende selskabers geografiske lokationer i en forsyningspolitisk kontekst og i forhold til produktionsmetoder og ledelsesforhold,” siger Torsten Bech.


Tre generationer af batterier til biler

Den nuværende generation:
Lithium-ion-batteriet. Sammenlignet med ældre typer af batterier er ydelsestabet mindre. Derfor kan det bruges til biler. Lithium-ion-batterier indeholder blandt andet silicium, lithium, nikkel, mangan, kobolt og aluminium.

Den næste generation:
Solid state ligner lithium-ion-batteriet, men i fast form, hvor elektrolytten, forbindelsen mellem anode og katode i ”enderne” af batteriet, er glasbaseret – og altså fast (solid) frem for flydende. Producenterne forsøger at undgå at bruge kobolt og arbejder på at gøre batteriet mere sikkert, lettere samt øge ydeevne og holdbarhed.

Den fremtidige generation:
Kender vi ikke endnu, men der forskes i lithium-air-batterier, som på tegnebrættet ser ud til at have en energitæthed, der er 10 gange større end lithium-ion-varianter.

Kilde: DTU, S&P.