31. marts 2025
Afdelingen gav i første kvartal 2025 et afkast på -5,9 pct., mens sammenligningsindekset OMX Capped faldt -2,1 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over mindst tre år.
De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) har meddelt, at Novo Nordisks supply shortage-situation er blevet løst. Alle doser af Ozempic og Wegovy har stået som tilgængelige siden slutningen af oktober, men problemet er først nu registreret som løst. En regel i amerikansk lovgivning betyder, at der er adgang til at sælge kopiversioner af lægemidler i mangel, såkaldt compounding. Novo Nordisk anslår, at compounding udgør 20-30 pct. af markedet for vægttabsmedicin. Afdelingen har en overvægt i Novo Nordisk. Ørsted har offentliggjort endnu en stor nedskrivning på 12 mia. kr., som relaterer sig til udfordringer i USA, herunder rentestigninger, lavere værdiansættelser af flere amerikanske havbundsområder og forsinkelser i havvindprojektet Sunrise Wind. Efterfølgende har Ørsted valgt at skifte CEO Mads Nipper ud med Rasmus Errboe, som har været i Ørsted siden 2012. Afdelingen har en undervægt i Ørsted. Genmabs mangeårige partner Johnson & Johnson (J&J) har valgt ikke at udnytte sin option på kræftmidlet Hexabody-CD38, som var udset som mulig arvtager til de to selskabers store succes, Darzalex. Beslutningen betyder, at J&J hverken vil færdigudvikle eller markedsføre midlet. Genmab fortsætter ikke den kliniske udvikling af lægemidlet. Afdelingen har en undervægt i Genmab.
Zealand Pharma har indgået en partneraftale med medicinalselskabet Roche om Zealand Pharmas lægemiddelkandidat Petrelintide, en amylinanalog, der aktuelt er i et fase 2-studie. Roche betaler 11,4 mia. kr. upfront samt op til 24,9 mia. kr. i milepælsbetalinger. Fremadrettet vil de to selskaber dele både udviklingsomkostninger og indtægter fra salg 50/50 i USA og Europa, mens Zealand Pharma vil modtage 10-19 pct. i royalties fra salg i resten af verden. Roche vil desuden stå for alle investeringer ifm. fremstilling af lægemidlet. Afdelingen ejer ikke aktier i Zealand Pharma.
Gubra har solgt rettighederne til lægemidlet GUBamy til det amerikanske medicinalselskab AbbVie. GUBamy er en amylinanalog, som p.t. er i et fase 1-studie. Gennem aftalen modtager Gubra 2,4 mia. kr. upfront og kan derudover modtage yderligere 12,9 mia. kr. i milepælsbetalinger. Aftalen indebærer, at AbbVie nu skal stå for den videre udvikling af GUBamy samt salg og markedsføring, hvis lægemidlet lanceres. Afdelingen ejer ikke aktier i Gubra.
Investeringsvalg
Det største positive performancebidrag i kvartalet kom fra overvægt i Sydbank. Sydbank har indtil videre kunne opveje en del af presset fra faldende renter med stigende udlåns- og indlånsvolumener. Samtidig er kreditkvaliteten høj i Sydbank, et generelt billede på det danske bankmarked. Undervægt i Zealand Pharma har også bidraget positivt til performance i kvartalet. Investorernes appetit på selskaber med vægttabsmidler under udvikling er mindre end i de seneste par år, på trods af at Zealand Pharma har indgået en stor og attraktiv partneraftale med Roche om videreudvikling af selskabets lægemiddelkandidat Petrelintide.
Det største negative performancebidrag kom fra undervægt i Carlsberg, der overraskede positivt med sin guidance for 2025, hvor selskabet – trods modvind fra en tabt kontrakt med San Miguel – kunne præsentere højere vækstforventninger, end analytikerne havde regnet med. Carlsberg har desuden ikke noget salg til USA og er derfor heller ikke blevet ramt af spekulationer om mulig told. Derudover har en overvægt i Novo Nordisk bidraget negativt til performance, dels fordi selskabet har præsenteret nye data for lægemiddelkandidaten CagriSema i patienter med både overvægt og type 2-diabetes, hvor resultaterne var en smule under forventningerne, men især fordi Novo Nordisk i øjeblikket taber markedsandele på det amerikanske fedmemarked til konkurrenten Eli Lilly. Recepttallene for Novo Nordisks Wegovy i USA har ligget fladt, mens Eli Lillys Zepbound har vist en støt stigende tendens.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.