31. marts 2025
Afdelingen gav i første kvartal 2025 et afkast på -0,4 pct., mens sammenligningsindekset Bloomberg Danmark SBI 1-10 år, der består af danske statsobligationer, faldt 1,2 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.
Første kvartal bød generelt på stigninger i de europæiske obligationsrenter. Den 10-årige danske statsobligationsrente steg i første kvartal fra 2,1 pct. til 2,5 pct. En stor del af stigningen kom som følge af nyheden om, at Tyskland har vedtaget en større finansieringspakke til infrastruktur og forsvar. Derudover sænkede den europæiske centralbank, ECB, sin styringsrente i både januar og marts, så den ledende europæiske rente nu er 2,5 pct. ECB hævede dog samtidig sine inflationsforventninger, mens Lagarde lagde vægt på, at den geopolitiske situation skaber øget usikkerhed omkring den økonomiske situation i Europa og om omfanget af fremtidige rentesænkninger. Danmarks Nationalbank sænkede ligeledes den danske styringsrente i samme omfang, så den ledende danske rente nu er 2,1 pct.
Konverterbare realkreditobligationer med en kupon på 4 pct. eller mere klarede sig fint gennem første kvartal, dels hjulpet af relativt lave indfrielser og dels af en reduktion af risikopræmier. Rentestigninger førte samtidig til, at konverterbare med 4 pct. i kuponrente igen faldt under kurs 100, mens konverterbare med 3,5 pct. i kuponrente sluttede kvartalet knap to kurspoint lavere, end de startede, og dermed faldt til under kurs 96. Som følge heraf er udtræksrisikoen i konverterbare med både 4 og 5 pct. i kuponrente lavere end ved kvartalets start.
Foruden den tyske finansieringspakke blev de danske og europæiske renter i første kvartal påvirket af den kraftigt forøgede risiko for en handelskrig mellem USA og Europa. Øgede toldsatser risikerer at have negativ indvirkning på global handel og aktivitet, mens de samtidig øger risikoen for en stigning i inflationen. Det medførte en stejlere rentekurve, eftersom de 10-årige tyske statsobligationsrenter steg fra 2,4 pct til 2,7 pct., mens de 2-årige tyske statsobligationsrenter stort set var uændrede på 2 pct.
Investeringsvalg
Afdelingen investerer i tre obligationstyper: statsobligationer, realkreditobligationer og kreditobligationer. Det største positive afkastbidrag kom fra afdelingens kreditobligationer. Både konverterbare realkreditobligationer og flekslånsobligationer gav i første kvartal et negativt afkastbidrag. Variabelt forrentede realkreditobligationer gav et marginalt positivt afkastbidrag.
Renten på den 10-årige tyske statsobligation steg 0,32 procentpoint til 2,69 pct., mens den 10-årige danske statsobligation steg 0,44 procentpoint til 2,55 pct. De seneste ti år har de danske renter i gennemsnit ligget 0,15 procentpoint højere end de tyske, hvorfor de tyske renter fremstår relativt høje i en historisk kontekst. Sammenholdt med den stejlere rentekurve betyder det, at afkastpotentialet på obligationer med løbetider mellem fem og ti år udstedt i euro så attraktive ud ved kvartalsskiftet. For at udnytte dette købte vi bl.a. en 6-årig obligation fra Dansk Skibskredit udstedt i euro. Samtidig havde afdelingen pga. attraktive kuponrenter og tilpas lav udtræksrisiko fortsat høj eksponering til konverterbare højkuponer. Udsigterne er fortsat præget af usikkerhed om handelsrelationerne mellem USA og Europa. Mens sidstnævnte allerede er udfordret af økonomisk afmatning, er recessionsfrygten i USA steget. Hvis en eventuel handelskrig sætter sig i den økonomiske aktivitet, kan det medføre rentefald. Afdelingens har fortsat en varighed i den høje ende og er derved positioneret til rentefald. Dertil har de højere renteniveauer samt den stejlere rentekurve positiv betydning gående fremad, hvormed afkastpotentialet på porteføljen generelt er forbedret.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.