30. juni 2025
Afdelingen gav i andet kvartal 2025 et afkast på 1,4 pct., mens sammenligningsindekset Bloomberg Danmark SBI 1-10 år, der består af danske statsobligationer, steg 1,1 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.
Andet kvartal 2025 bød på store geopolitiske begivenheder, som medførte større bevægelser på de globale finansmarkeder. Disse bevægelser var overordnet drevet af nyheder omkring Trumps høje toldsatser mod særligt Kina. Først så vi i april en større risk-off-bevægelse med faldende statsobligationsrenter, da Trump annoncerede historisk høje toldsatser. Senere fik vi så i starten af maj en større risk-on-bevægelse med stigende statsobligationsrenter, da USA og Kina blev enige om gensidigt at sænke deres respektive toldsatser. Renten på den danske 10-årige statsobligation startede andet kvartal i 2,58 pct. og endte i 2,55 pct.
I løbet af andet kvartal sænkede den europæiske centralbank, ECB, sin styringsrente to gange á 0,25 procentpoint. Den seneste rentenedsættelse var den ottende gang i træk, at ECB sænkede styringsrenten med 0,25 procentpoint. Forperson Christine Lagarde udtalte til det efterfølgende pressemøde, at dette muligvis kunne blive den sidste rentenedsættelse i denne omgang. Årsagen er, at inflationen nu er tæt på målsætningen på 2 pct. Derudover betragter ECB det nuværende renteniveau som neutralt, dvs. at renteniveauet hverken stimulerer eller dæmper væksten og/eller inflationen. I skrivende stund har obligationsinvestorerne indpriset, at ECB ved årets udgang vil have sænket styringsrenten med yderligere 0,25 procentpoint.
I andet kvartal så vi generelt i Europa, at forskellen mellem lange og korte statsobligationsrenter steg, blandet andet som følge af en forventning om store offentlige investeringer i infrastruktur og forsvar. Dette påvirkede også danske realkreditobligationer, hvor investorerne nu kræver en højere rente for at tilbyde låntagerne lang rentebinding end tidligere. Som resultat ser vi fortsat en stor mængde variabelt forrentede obligationer og korte flekslånsobligationer, der løbende kommer til markedet.
Investeringsvalg
Afdelingen investerer i tre obligationstyper, statsobligationer, realkreditobligationer og kreditobligationer. Det største positive afkastbidrag kom fra afdelingens beholdning i konverterbare realkreditobligationer efterfulgt af afdelingens beholdning af kreditobligationer. Afdelingens beholdning af flekslånsobligationer bidrog også positivt til afdelingens afkast.
I det danske realkreditunivers har et stort tema været den underliggende udtræksrisiko i de 30-årige 5 pct. konverterbare obligationer, som handler over kurs 100 og derfor er lukket for udstedelse. Udtrækkene er fortsat på et beskedent niveau, da låntagerne ikke har fundet refinansieringsmulighederne tilstrækkelig attraktive. Historisk set har større konverteringsbølger været drevet af, at låntagerne kunne komme 1,5-2 procentpoint ned i kuponrente, mens de kunne tage deres nye lån til en attraktiv kurs. Det kræver fortsat et større rentefald, før en tilsvarende obligation med 3,5 pct. i kuponrente kommer op i en attraktiv kurs for låntagerne. P.t. handler den omkring kurs 96,20. Mens udtrækkene er forblevet på et beskedent niveau, er kursen på 5’erne gradvist steget. Samlet set har 5’erne bidraget positivt til afkastet i 2025. Også konverterbare obligationer med 4 pct. i kuponrente har bidraget positivt. Vi er stadig positive på konverterbare obligationer, særligt højkuponer med en kuponrente på 3,5 pct. og over. Vi forventer, at man fortsat vil få en attraktiv merrente ift. andre realkreditsegmenter. Medmindre vi får et større rentefald relativt hurtigt, tyder intet på, at låntagerne vil øge konverteringsaktiviteten nævneværdigt. Samtidig forventer vi, at segmentet fortsat vil blive understøttet af en lav udstedelse.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.