Kvartalsnyt - 4. kvartal 2017

31. december 2017

Afdelingen gav i fjerde kvartal 2017 et afkast på 3,3 pct. Afkastet er isoleret set meget tilfredsstillende, men lavere end den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI Global Emerging Market, der omregnet til danske kroner steg 5,8 pct. Som altid bør afkastet ses over en periode på minimum tre år, der er den korteste anbefalede investeringshorisont.

Det kinesiske kommunistpartis 19. kongres, der blev holdt i oktober måned, havde en formel overskrift fra partiet om, at den kinesiske økonomi nu mangler "kvalitet" og ikke "kvantitet". Det betyder, at den "økonomiske genbalancering" vil fortsætte. Man vil fortsat arbejde for at reducere overskydende kapacitet, sænke gælden og skabe en højere tolerance for langsommere BNP-vækst under "New Normal"-programmet, der nu har den stærkeste ideologiske støtte fra partitoppen. Det er rimeligt at antage, at dette vil stå på forsiden af alle partidokumenter de næste 20 år.

En Supply Side Reform (SSR) og nedbringelse af gæld vil sammen med et mål om højere kvalitet i forbrug og industriel opgradering blive brugt som de vigtigste værktøjer. Af de seks strategier, der bliver betragtet som afgørende for at etablere et "moderne økonomisk system" rangerede præsident Xi Jinping SSR øverst. De seks strategier er SSR, innovation, landdistriktsudvikling, koordineret regional udvikling, et retfærdigt marked og mere åbning af økonomien. Vi mener, at dette viser, at man vil fortsætte arbejdet med at tackle overkapacitet, reducere lagre, nedbringe gæld, sænke virksomhedsomkostninger og styrke svage områder. Det betyder, at der ikke vil være en politisk løsning i overudnyttede industrier som stål og kul, selv om fokus gradvist kan skifte fra kapacitetsnedskæringer til gældsnedbringelse og industrikonsolidering.

Porteføljen nød også godt af denne udvikling med investeringer i LG Household, Remgro, Hanssem og relativt ved ikke at være investeret i Alibaba og Steinhoff. Disse aktier var blandt de største bidragsydere til performance i fjerde kvartal. Med dette in mente foretog vi en række omlægninger af porteføljen i kvartalet. 10 selskaber er solgt fra, mens der er investeret i 15 nye selskaber. Tre selskaber er solgt fra på grund af en for høj værdiansættelse, fem på grund af en negativ selskabsudvikling og to på grund af en skuffende udvikling af forretningen.

Investeringsvalg
Vi har foretaget følgende salg i fjerde kvartal: Largan, Ping An, LG & H, Turkcell, Axis Bank, Nampak, Sinopharm, AIA, Bancolombia, Mr. Price. I stedet har vi investeret i 15 nye selskaber: PVR Ltd og Inox Leisure, som er Indiens største biografselskaber. Vi forventer, at virksomhederne i særlig grad vil drage fordel af et forventet opsving i byforbruget. Hero MotoCorp er Indiens største producent af motorcykler med en stabil markedsandel på omkring 55-60 pct. Virksomheden er særlig stærk i entry level-segmentet og executive-segmentet med markedsandele på 60-70 pct. Kajaria er den største spiller inden for fliser og klinker til brug i private hjem. Century-Ply er den største krydsfinerproducent og tredjestørste laminatproducent i Indien. Alle disse indiske virksomheder er dominerende aktører inden for højvækstsektorer med lave indtrængningstal og dermed meget attraktive langsigtede udsigter.

I Korea har Hanssem en dominerende stilling i markedet for byggematerialer, særligt inden for køkkener. Fosun Int. er en af Kinas største privatejede forsikringsorienterede investeringsgrupper, der kan sammenlignes med Berkshire Hathaway i sine tidlige dage. Li & Fung er verdens største uafhængige forsyningskædevirksomhed for arbejdskraftintensive forbrugsvarer. Selskabet har en kundebase på 2.000 førende detailhandlere, kontorer i 40 lande og 15.000 leverandører på tværs af emerging markets.
Virksomheden driver også et omfattende globalt logistiknetværk. Andre investeringer er Yes Bank, JD.com, KB Financial Group, Shinhan Financial Group, China Construction Bank, Agricultural Bank of China og Catcher.

Download seneste Kvartalsnyt.