Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2020

Afdelingen gav i tredje kvartal 2020 et afkast på 2,5 pct., mens sammenligningsindekset MSCI Global Emerging Markets steg 4,8 pct. omregnet til kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år.

Mens markederne fortsat genvandt styrke i juli og august måned, kom den første korrektion oven på den stærke fremgang siden marts måned i september. Valueaktierne klarede sig fortsat ringere end vækstaktierne, og forskellen i værdiansættelsen på value og vækst nåede nye historiske højder målt over en bred kam.

På den korte bane påvirkes aktiemarkederne i høj grad af det amerikanske præsidentvalg. Drivkraften er knap så meget de økonomiske konsekvenser af udfaldet af valget, men mere den usikkerhed, som valgkampen skaber. Dette vil blive endnu tydeligere, hvis der sås tvivl om valgresultatet. Investorerne forventes derfor at reducere snarere end øge deres mere risikobetonede investeringer. Efter valget får vi se, om de lave renter fortsætter som drivkraft i markedet for særligt vækstaktierne, eller om misforholdet i værdiansættelserne i forhold til valueaktierne endelig anses som værende tilstrækkeligt stor til at sætte gang i en tilbagevenden til mere normale niveauer. Dette ses meget tydeligt hos bankerne, der er ramt af flade rentekurver, men som stadig ofte udbetaler et betydeligt udbytte, mens de kun handler til en brøkdel af den bogførte værdi.

Coronakrisens udvikling vil fortsat have afgørende betydning for markedet. Tilgængeligheden af en vaccine bliver altafgørende for, om aktier i underholdningsbranchen kan gendanne cash-flows, og et potentielt skifte i finanspolitikken fra lønerstatning til decideret stimulus gennem infrastrukturinvesteringer kan føre til fremgang i cykliske sektorer, herunder byggematerialer.

Investeringsvalg
På aktieniveau bidrog indiske HCL og kinesiske Chinasoft, begge it-selskaber, mest til resultatet i tredje kvartal. Det relative afkast blev trukket ned af undervægt i de kinesiske e-handelsaktier Alibaba og JD.com, som fortsat buldrede derudaf understøttet af lave renter og et igangværende strukturelt skifte fra fysisk handel til onlinehandel. På sektorniveau klarede de cykliske industrier og bankerne sig fortsat ringere end gennemsnittet, mens særligt vækstaktier inden for forbrug og it fortsat klarede sig bedst.

Vi har købt en ny position i den koreanske producent af sportstøj og -udstyr Fila efter en massiv korrektion fra toppen i 2019. Vi har også købt op af kinesiske Hollysys, der blandt andet producerer kontrolsystemer til tog samt systemer til at understøtte fabriksautomatisering. Kvaliteten af selskabets produkter vurderes i markedet at være på niveau med de globale aktørers, herunder Siemens’. Vi har ligeledes investeret i selskabet Cemex, der har udvidet sin internationale eksponering i cementindustrien, og som kan drage fordel af kommende store infrastrukturinvesteringer. Der er yderligere købt op af holdingselskabet LG Corp, der blandt ander indeholder batteriproducenten LG Chem.

Vi lavede nogle ændringer i relation til vores kinesiske investeringer. Kina er generelt et af de lande, der ser ud til at komme sig bedst oven på coronakrisen, men det bliver også mere og mere tydeligt, at efterspørgslen efter infrastrukturprojekter fra det offentlige samt efterspørgslen fra den private sektor er de væsentligste faktorer i fremgangen. Flere områder inden for privatforbruget, herunder rejsebranchen og turisme, er længere tid om at komme sig. Vi tilføjede Shougang Fushan, der producerer kul til stålindustrien, til porteføljen. Vi købte også op af papiremballageselskabet Lee & Man, der ikke kun drog fordel af, at den private sektor er i fremgang, men også det strukturelle skifte over mod e-handel. Vi solgte ud af kinesiske Fosun International og Tongda, som ikke er kommet sig oven på coronakrisen, ligesom vi har frasolgt Tianneng Power, Man Wah og det tyrkiske guldmineselskab Koza Altin.

Download seneste Kvartalsnyt.