30. juni 2025
Afdelingen gav i andet kvartal 2025 et afkast på -0,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World Value omregnet til danske kroner faldt 3,0 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.
Afdelingen er et tilbud til investorer, der ikke ønsker at investere i udvalgte sektorer. Afdelingen arbejder på samme måde som afdeling Value Aktier og har samme etiske screening som afdeling Value Aktier og de øvrige afdelinger i Maj Invest.
Screeningsprocessen er dog udvidet for Maj Invest Globale Aktier non fossil. Er der selskaber i valueporteføljen, der producerer, opbevarer og distribuerer olie og gas, eller selskaber, der udvinder kul og tjæresand, vælges de fra. På samme måde vælges eventuelle selskaber eksponeret mod våbenproduktion, tobaksproduktion, distribution af tobak, voksenunderholdning og gambling fra. For de tre sidste områder accepteres det, at de udgør op til fem procent af omsætningen i et selskab. Definitionerne af områderne følger konsulenthuset Sustainalytics.
Afdelingen kan således have positioner, som ikke indgår i afdeling Value Aktier, ligesom der kan være positioner i Value Aktier, som ikke indgår i porteføljen i Globale Aktier non fossil. Der vil dog altid være et betydeligt antal positioner, som går igen i begge porteføljer.
Den generelle markedsudvikling er beskrevet på forrige side under afdeling Value Aktier.
Investeringsvalg
Kvartalets mest positive bidragsyder til afkastet var den japanske producent af udstyr til semiconductorindustrien Lasertec, som steg over 46 pct. i løbet af perioden, drevet af fornyet optimisme i hele sektoren og øgede forventninger til nye investeringer i det kommende år. Den næstbedste investering i kvartalet var den amerikanske leverandør af materiale til semicondutorindustrien Applied Materials, som oplevede en stigning på næsten 16 pct., hvilket ligeledes kan tilskrives semiconductorindustrien, hvor selskabet har sine væsentlige kundeforhold. Der var ligeledes et positivt bidrag fra Qualcomm.
Kvartalets mest negative bidrag til afkastet kom fra den franske mode- og luksusgodeproducent LVMH, som faldt over 21 pct. som følge af fortsat svag efterspørgsel i Kina samt frygt for lavere salg i kølvandet på den verserende toldkrig og geopolitisk uro. Desuden var der negative bidrag fra den hollandske supermarkedskæde Ahold Delhaize og den danske medicinalgigant Novo Nordisk.
Vi har i kvartalet ikke foretaget væsentlige omlægninger i porteføljen.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.