Klik her for at printe

Kvartalsnyt

Maj Invest Kontra Strategier blev pr. 20. juni 2024 omdannet til Globale Obligationer Akkumulerende.

30. september 2024

Afdelingen gav i tredje kvartal 2024 et afkast på 4,4 pct. Sammenligningsindekset, der består af danske statsobligationer, steg 3,3 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Obligationsrenterne faldt over en bred kam i løbet af tredje kvartal. Ved indgangen til kvartalet forventede markedet, at den amerikanske centralbank, Fed, i løbet af andet halvår 2024 samlet ville lempe renten med knap 0,5 procentpoint. I september sænkede Fed renten med 0,50 procentpoint, og markedet forventer ved kvartalsskiftet fortsat 0,75 procentpoint i yderligere lempelser resten af året. Et tilsvarende billede ser vi fra Den Europæiske Centralbank, ECB, som lempede renten med 0,25 procentpoint, men også her forventer markedet yderligere lempelser på 0,5 procentpoint resten af året. Så vi var i løbet af kvartalet vidne til en massiv reprisning af forventningerne til, hvor meget og hvor hurtigt centralbankerne vil sænke renten.

I løbet af kvartalet faldt de kortere obligationsrenter mere end de længere obligationsrenter som konsekvens af dels de faktiske lempelser fra Fed og ECB og dels forventningen til fortsatte lempelser. Eksempelvis faldt den 2-årige amerikanske statsobligationsrente fra 5,1 pct. til 3,9 pct. i løbet af kvartalet, mens den tilsvarende 10-årige faldt fra 4,4 pct. til 3,6 pct. De tyske statsobligationsrenter faldt lidt mindre. Den 2-årige faldt fra 2,8 pct. til 2,1 pct., og den 10-årige faldt fra 2,5 pct. til 2,1 pct. De danske statsobligationsrenter faldt lidt mere end de tilsvarende tyske statsobligationsrenter.

Årsagen til de faldende obligationsrenter og de nedsatte renter fra centralbankerne skal dels findes i fortsat faldende inflationsrater, der gør centralbankerne komfortable med, at de kan opfylde deres inflationsmål, og dels i fortsatte industrikonjunkturtal, der tyder på lavere/svag vækst. Både ECB og Fed havde (og har fortsat) en ledende rente, de selv mener er restriktiv. Det skal forstås således, at renten på det nuværende niveau vil betyde vækst under kapacitetsniveauet og en inflation (i ligevægt), der vil være under det langsigtede mål. Både Fed og ECB har således ”travlt” med at få bragt renterne ned, så opbremsningen i økonomien ikke bider sig fast.

Investeringsvalg
Afdelingerne investerer overordnet set i fire aktivklasser i obligationsmarkedet: Sikre statsobligationer, realkreditobligationer, kreditobligationer og emerging markets-obligationer.

I tredje kvartal havde afdeling Globale Obligationer positive afkast på alle obligationssegmenter. Afdelingens sikre statsobligationer, der i starten af kvartalet udgjorde ca. 10 pct. af porteføljen, gav i tredje kvartal et afkast på knap 4 pct. som konsekvens af de faldende statsobligationsrenter. Danske realkreditobligationer, der ved starten af kvartalet udgjorde 50 pct. af porteføljen, gav et tilsvarende afkast i kvartalet.

Afdelingens investeringer i virksomhedsobligationer gav et positivt afkast på 3,5 pct., men da en del af disse er udstedt i dollar, og dollaren blev svækket, endte afkastet i kroner på 2,3 pct. Afdelingens investeringer i emerging markets-obligationer gav et afkast på 3,7 pct.

Vi fortsatte i kvartalet tendensen fra andet kvartal og reducerede en smule i afdelingens risiko. Dette skyldes, at kreditspænd fortsat lå lavt og var reduceret yderligere i kvartalet. Det var ikke, fordi vi fandt segmentet decideret dyrt prisfastsat, men et ønske om at reducere risikoen i porteføljen. Vi reducerede også i efterstillet gæld fra ikke-finansielle selskaber. Provenuet fra salget af virksomhedsobligationer blev placeret i danske realkreditobligationer. Varigheden blev reduceret til knap 7 år i lyset af de faldende renter.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.