31. marts 2025
Afdelingen gav i første kvartal 2025 et afkast på 0,2 pct., mens sammenligningsindekset, der består af danske statsobligationer, faldt 1,2 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.
Første kvartal var hæsblæsende i relation til geo- og handelspolitiske udmeldinger, især fra USA. For finansmarkederne havde især øgede amerikanske toldsatser og annoncering af store forsvarsinvesteringspakker i Europa betydning. Den amerikanske tiårige statsrente faldt til 4,21 pct. fra 4,57 pct. på grund af frygt for en svækkelse af økonomien. Den tyske tiårige statsrente steg derimod til 2,74 pct. fra 2,37 pct. på baggrund af en lempelse af den såkaldte gældsbremse. Denne lempelse muliggør større tyske offentlige underskud fremadrettet.
På indeksniveau gav danske realkreditobligationer et afkast på -0,8 pct. i danske kroner. Virksomhedsobligationer gav et afkast i danske kroner på henholdsvis -1,5 pct. for investment grade og -2,4 pct. for high-yield. Emerging markets (EM) i hård valuta gav et afkast på -2,3 pct., mens obligationer i lokal valuta faldt 0,7 pct. Alle globale indeksafkast blev trukket ned af en dollarsvækkelse på 4,3 pct. i kvartalet. Der var stigende kreditspænd for både virksomhedsobligationer og EM på baggrund af de øgede toldsatser og en generelt større usikkerhed omkring økonomien.
Vi øgede i løbet af kvartalet porteføljens andel af grønne stats- og realkreditobligationer og reducerede andelen af EM- og virksomhedsobligationer. Vi regner med at fastholde en lidt mere forsigtig portefølje med en relativt begrænset kreditrisiko de kommende kvartaler på grund af den store usikkerhed omkring handlen og verdensøkonomien. Efter vores vurdering kompenserer kreditspænd ikke i særligt høj grad for denne usikkerhed.
Bæredygtighed og ESG-forhold
Ved investering i afdeling Grønne Obligationer er man som investor med til at finansiere en lang række grønne projekter med klare miljømæssige fordele. I månedsopdateringerne for afdelingen rapporterer vi løbende på, hvilke grønne projekter obligationerne i porteføljen er med til at finansiere. Se under ’Månedsopdateringer’ på majinvest.dk/majgro. I den årlige aftryksrapport gøres status på porteføljens samlede grønne profil. Se under ’Aftryk’ på majinvest.dk/majgro.
Investeringsvalg
Grønne statsobligationer gav et afkast i danske kroner på -0,6 pct. Statsobligationer fra udviklede lande gav negative afkast, da afdelingen primært er eksponeret mod Europa, som blev ramt af tyske rentestigninger. EM-statsobligationer gav et positivt afkast - især obligationer i brasilianske real trak op. Ved udgangen af kvartalet var allokeringen til statsobligationer 50,0 pct.
Grønne realkreditobligationer gav et afkast på 2,9 pct. målt i danske kroner, hvilket dels skyldtes lave positive afkast på afdelingens danske obligationer og dels relativt pæne positive afkast på afdelingens svenske og norske covered bonds, som nød godt af styrkede valutaer over for danske kroner. Realkreditobligationer udgjorde 10,0 pct. ved udgangen af kvartalet.
Afdelingens grønne virksomhedsobligationer gav et afkast på -0,7 pct. i danske kroner. Her blev vi dels ramt af rentestigningerne i euroland og dels af en væsentlig dollarsvækkelse på 4,3 pct., som trak ned i afkastet på de dollardenominerede obligationer. Derudover var der også overordnet set stigende kreditspænd i kvartalet. Ved udgangen af kvartalet havde afdelingen en eksponering på 34,8 pct. mod virksomhedsobligationer.
I forhold til porteføljeændringer i løbet af kvartalet øgede vi andelen af statsobligationer fra udviklede lande og realkreditobligationer mod en reduktion af EM- og virksomhedsobligationer. Overordnet set mener vi, at kreditspænd stadig er til den lave side og ikke i særligt høj grad kompenserer for de aktuelle økonomiske risici, så vi har p.t. en portefølje med en relativt begrænset kreditrisiko og en større andel af sikre obligationer.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.