30. september 2024
Maj Invest Net Zero 2050 gav i tredje kvartal 2024 et afkast på 0,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World steg 2,1 pct. målt i danske kroner. Afkast skal ses over en periode på mindst tre år og i forhold til afdelingens særlige målsætning.
Maj Invest Net Zero 2050 har til formål at investere i de virksomheder og råvarer, der indgår i energiomstillingen. Investeringerne vælges ud fra en vurdering af, hvilke teknologier og metaller der vil være nødvendige, når det globale CO2-aftryk ønskes nedbragt og elektrificeringen øget. Porteføljen skabes ud fra en værdikædebetragtning med det formål at identificere investeringsmuligheder blandt de selskaber, der kan medvirke til omstillingen.
Udviklingen på markedet i tredje kvartal var præget af et skiftende makroøkonomisk billede. Kvartalet startede med en bred konsensus om, at økonomien var på rette spor, men efterhånden begyndte frygten for recession langsomt at vende tilbage som følge af en svækkelse på arbejdsmarkedet, stigende geopolitiske spændinger og en opbremsning i Kinas vækst. I september valgte den amerikanske centralbank (Fed) dog at sænke renten med 0,5 procentpoint, og Kina gennemførte flere lempelser af pengepolitikken.
Metaleksponeringen og materialeselskaberne, der udgjorde omkring en tredjedel af porteføljen, havde det generelt vanskeligt i begyndelsen af kvartalet, da bekymringerne om recession tog til. Mod slutningen af kvartalet var de dog positivt påvirket af de pengepolitiske stimuli fra Kina. Klimaaktierne havde også et omskifteligt kvartal, og flere af regnskaberne meldte om fortsat overkapacitet særligt inden for solceller og batterier. Dette presser fortsat indtjeningen hos flere af selskaberne. Mod slutningen af kvartalet var der dog enkelte meldinger om, at lagernedbringelsen er tættere på enden, hvilket øger sandsynligheden for bedre salgspriser fremadrettet. Mod slutningen af kvartalet kom der desuden fornyet fokus på a-kraft efter et par måneder med store kursfald på bl.a. uran. Det skete i september, efter at Microsoft indgik en 20-årig kontrakt på fossilfri elektricitet fra a-kraftværket Three Mile Island, som dermed genåbner. Beslutningen vidner om, at energiomstillingen tager mange spor, hvilket vores porteføljesammensætning også fortsat afspejler.
Investeringsvalg
Porteføljen har fortsat store relative sektorvægte inden for mine-, industri og forsyningsselskaber. Det skyldes, at størstedelen af selskaberne i de relevante værdikæder knyttet til energiomstillingen er i disse sektorer.
Investeringen i australske Lynas Rare Earth, der frembringer sjældne jordarter til brug i de fleste klimateknologier, bidrog med 0,5 procentpoint til afkastet. Derudover bidrog en række industriselskaber, bl.a. svenske Nibe (varmepumper) og Prysmian (elkabler) ligeledes med knap 0,5 procentpoint. Prysmian har gennem det meste af 2024 været den største position i porteføljen, idet vi fortsat ser et meget stort behov for udbygning af elinfrastrukturen i takt med elektricificeringen.
Blandt de mest negative bidragsydere var amerikanske Applied Materials, der laver effektivt udstyr til semiconductorindustrien. Selskabet bidrog negativt til afkastet med 0,5 procentpoint, hvilket følger efter et par gode foregående kvartaler. Derudover var der også modvind til japanske Toyota som følge af pres på bilsektoren og en højere yen, der rammer de eksportorienterede selskaber. Endelig var danske Vestas i modvind, da ordreindgangen ikke var helt stærk som forventet i tredje kvartal.
Afdelingen investerer uændret i kvalitetsselskaber fra værdikæder knyttet til energiomstillingen. Den høje vægt allokeret til mineselskaber har rod i det store fundamentale behov, som omstillingen skaber. Derudover indeholder de i vores optik et langsigtet potentiale med værdiskabelsesmuligheder.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.