Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. september 2024

Afdelingen gav i tredje kvartal 2024 et afkast på 0,2 pct., hvilket var 0,9 pct. mere end sammenligningsindekset MSCI World Growth, der faldt 0,7 pct. målt i kroner. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Fortsat faldende inflation og begyndende rentesænkninger fra de store centralbanker sendte det globale aktiemarked op i hver af kvartalets tre måneder. Der var dog korte perioder med forhøjet volatilitet, hvor markedet faldt - mest mærkbart i starten af august, hvor svagere end ventede amerikanske jobtal for juli samt uro på det japanske aktiemarked trak MSCI World ned med over 6 pct. Ved kvartalets udgang var markedet på sit højeste niveau nogensinde, og det primære fokus var på en forventet blød landing for den amerikanske økonomi og pengepolitisk medvind for forbrug og aktiekurser. Disse faktorer overskyggede et tiltagende geopolitisk spændingsniveau i Mellemøsten og politisk usikkerhed i USA forud for præsidentvalget.

I kvartalet aflagde de børsnoterede selskaber regnskaber for andet kvartal. De amerikanske selskaber voksede i gns. mere end de europæiske, men for Europa var indtjeningsvæksten dog positiv for første gang i mere end et år. For USA var indtjeningsvæksten i det toneangivende S&P 500-indeks positiv, også fraregnet bidraget fra de helt store og såkaldte ”Mag 7”-selskaber, der det seneste år ellers har tegnet sig for mere end 100 pct. af indtjeningsvæksten. En anden - og ud fra et makroøkonomisk synspunkt mindre positiv - observation var, at selskaber inden for traditionelt defensive sektorer som fødevarer, husholdningsprodukter og sundhedspleje for første gang siden 2022 øgede indtjeningen hurtigere end de mere konjunkturfølsomme sektorer som it, diskretionære forbrugsgoder og industri.

Afkastmæssigt mistede flere af de store it-aktier pusten i kvartalet og haltede efter markedet. Meget store aktier som Amazon, Alphabet, Microsoft og Nvidia faldt alle tilbage med over fem pct., mens aktier relateret til stabilt forbrug og forsyning klarede sig bedst. MSCI's indeks for globale vækstaktier klarede sig mere end fem pct. ringere end det tilsvarende indeks for valueaktier.

Udviklingen i valutakurser var i kvartalet en modvind for danske investorer, idet kronen blev styrket over for dollar. Afkastet fra det globale MSCI World-indeks var således fire pct. lavere i kroner end i lokal valuta.

Investeringsvalg
Det japanske rådgivningsselskab Baycurrent var kvartalets bedste aktie i porteføljen med en stigning i kroner på 77 pct. Selskabets regnskab for andet kvartal bidrog til at give investorerne et mere positivt syn på udsigterne for fortsat indtjeningsfremgang og bidrog til at øge P/E multiplen, der ved kvartalets indgang var væsentligt lavere end gennemsnittet for aktiemarkedet på trods af selskabets højere vækstudsigter. Der var også væsentlige afkastbidrag fra det amerikanske sundhedsforsikringsselskab Unitedhealth, den hollandske leverandør af betalingsløsninger Adyen og amerikanske Fortinet, der leverer produkter til it-sikkerhed. Afkastet blev trukket mest ned af danske Novo Nordisk, der faldt mere end 20 pct. Udviklingen skyldtes i vores optik øgede bekymringer om konkurrence fra nye GLP-1-produkter samt data fra et fase 2-forsøg med et nyt fedmeprodukt i pilleform, som investorerne fandt knap så positive end forventet. Det franske betalingsløsningsfirma Edenred, det amerikanske sundhedsforsik-ringsselskab Elevance samt den amerikanske leverandør af udstyr til test af mikrochips Teradyne bidrog også alle negativt til afkastet.

I tredje kvartal foretog vi nye investeringer i elektronikgiganten Apple samt Meta Platforms, som er selskabet bag bl.a. Facebook og Instagram. Vi solgte til gengæld helt ud af positionerne i hhv. Shoals Technologies, der leverer kabelløsninger til kommercielle solparker, og i den amerikanske softwarevirksomhed PTC. Ved kvartalets udgang bestod porteføljen af 34 aktier.

Download seneste Kvartalsnyt her.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.