Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2020

Afdelingen gav i fjerde kvartal 2020 et afkast på 12,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 9,2 pct. For 2020 som helhed gav afdelingen et afkast på -4,8 pct., mens sammenligningsindekset steg 5,9 pct. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.

Trods udsigterne til en yderligere runde af lockdowns i mange lande verden over fortsatte den positive stemning på aktiemarkedet i fjerde kvartal. Ikke mindst på grund af hastegodkendelse af flere vacciner. Især Pfizer/BioNTech og Moderna har været hurtige med udvikling af vaccinekandidater, og det er disse kandidater, der med deres positive testresultater var medvirkende til at understøtte den positive stemning.

Derudover blev der afholdt valg i USA, og efter en lidt utraditionel valgkamp, hvor nærmest alle midler var på bordet, endte valget med en sejr til Joe Biden. Det betyder, at der formentlig vil komme en del finanspolitik på bordet. Især demokraterne har været stærke proponenter for MMT (Modern Monetary Theory), som i sin essens betyder, at staten kan bruge løs af midler for at kickstarte økonomien, upåagtet at statsgælden stiger. Resultatet har været positivt for aktier, men også boligmarkedet, råvaremarkedet m.m. er fulgt med op. Reale aktiver har med andre ord nydt godt af udsigten til en pengeseddelpresse, der kører stærkt. Dollaren faldt dog som konsekvens heraf. Den stærkt øgede pengemængde igennem hele 2020 lagde negativt pres på den amerikanske valuta, og denne tendens fortsatte i fjerde kvartal.

Afdelingerne har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, da afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den sydkoreanske elektronikproducent Samsung, der steg 38 pct. takket være et godt regnskab og selskabets forventninger om gode udsigter for nærmest alle dele af forretningen. Periodens næstbedste aktie var det danske smykkefirma Pandora, der ligesom amerikanske Gentex Corp. og amerikanske Packaging Corp. bidrog væsentligt til kvartalets afkast. Slutteligt tjente afdelingen godt på den japanske elektronikproducent Sony, der steg med ca. 25 pct. efter udmelding om en stærk efterspørgsel på deres nye spillekonsol PS5. De fem investeringer bidrog hver især med mellem 0,76 og 1,73 procentpoint til det samlede afkast.

Kvartalets ringeste investeringer var hollandske Delhaize (supermarkeder), den amerikanske semiconductorproducent Intel Corp., det amerikanske logistikselskab CH Robinson Worldwide, Central Japan Railway og det amerikanske forsikringsselskab The Progressive Corp. De fem investeringer bidrog hver især med mellem -0,46 og -1,13 procentpoint til det samlede afkast.

Download seneste Kvartalsnyt.