Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2020

Afdelingen gav i første kvartal 2020 et afkast på -25,3 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World faldt 19,3 pct. omregnet til kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år

Investorerne så i første kvartal 2020 verdensøkonomien bremse brat op som følge af covid-19-pandemien, der begyndte i Kina, men hurtigt bredte sig til resten af verden. Det fik de fleste regeringer til at lukke landene ned, hvilket forventeligt sendte økonomierne og aktiemarkederne i dybt negativt territorium med stor hast.

Således oplevede det amerikanske aktiemarked den hurtigste 20 pct. korrektion nogensinde, og der blev sat flere negative rekorder i årets første kvartal. Denne udvikling fik centralbanker over hele verden til at sende renterne yderligere ned og varsle yderlige kvantitative tiltag med nye rekordstore programmer for opkøb af obligationer i et forsøg på at understøtte rentemarkedet og virksomhedernes muligheder for at kunne finansiere sig i den aktuelle krisesituation. Olieprisen faldt desuden markant til en pris under 30 dollar pr. tønde, hvilket var det laveste niveau i mere end 18 år. Efterspørgslen på olie kollapsede som følge af et betydeligt lavere globalt aktivitetsniveau, kombineret med at udbuddet samtidig steg på grund af priskrig mellem Saudi-Arabien og Rusland.

På valutamarkedet blev dollaren set som safe haven i kvartalet som følge af den øgede globale usikkerhed i kølvandet på covid-19-krisen. Således blev den amerikanske valuta styrket med godt 2 pct. overfor euro, og samme tendens kunne observeres overfor en bred vifte af valutaer.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane omtrent neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens relativt bedste investering var det japanske teleselskab Nippon Telegraph & Telephone, der kun faldt med 3 pct. Derudover faldt den amerikanske IT-gigant Intel Corp. med 7 pct. Slutteligt oplevede den amerikanske logistikvirksomhed CH Robinson Worldwide et fald på 13 pct. Kvartalets ringeste investering var den amerikanske varehuskæde Kohl’s Corp, som faldt med 69 pct. i kvartalet. Derudover faldt den engelske tøjkæde Next Plc med 45 pct. og WH Smith Plc med 57 pct. i kvartalet.

Der blev i kvartalet foretaget en række større omlægninger som følge af de betydelige markedsudsving i særligt anden halvdel af kvartalet.

Den amerikanske varehuskæde Kohl’s Corp blev solgt helt ud, og provenuet blev anvendt til at etablere en ny position i krydstogtrederiet Carnival Corp.

Der blev i kvartalet etableret nye positioner i tre amerikanske finansselskaber: kreditkortfirmaet American Express, banken US Bancorp og bilforsikringsselskabet The Progressiv Corp. Derudover blev der købt op i byggemarkedskæden Lowes Corp.

Download seneste Kvartalsnyt.