Klik her for at printe

Babyboomere giver robust fremgang

12. jul. 2023

Diskussionen har længe gået på, om Fed’s markante stramning af pengepolitikken ville ende i en hård landing for amerikansk økonomi. Efter bankkrisen blev recessionsfrygten i en periode atter helt dominerende i markedet, men krisen ser nu ud til at være blødt op uden at have haft nævneværdige konsekvenser for opsvinget. Vi opfatter fortsat en blød landing som det mest sandsynlige scenarie.

Det skyldes blandt andet, at lagercyklen nu tilsyneladende er ved at passere bunden. Både i USA og globalt er industrikonjunkturen blevet markant svækket siden starten af 2022, først for at stoppe lageropbygningen efter coronakrisen og sidenhen for også at få lagrene ned igen.

Som det fremgår af den øverste del af figuren, så ser det nu ud til, at faldet i produktionen er ved at stoppe, samtidig med at lagernedgangen er kommet op i fart. Så længe produktionen falder hurtigere end lagrene, er det tegn på, at lagercyklen stadig er på vej mod bunden, men når lagrene på et tidspunkt begynder at falde hurtigere end produktionen, begynder lagercyklen at køre opad igen.

Derfor bruger man ofte forskellen mellem de to indeks som en ledende indikator for industrikonjunkturen, og som det fremgår af den nederste del af figuren, tyder det på, at vi nu har passeret konjunkturbunden. Det hastige fald i lagrene svarer til, at produktionen nu er blevet bragt langt ned under niveauet for den underliggende efterspørgsel, og en nært forestående rekyl i industriproduktionen synes således nærmest uundgåelig. Den kan erfaringsmæssigt være markant.