Klik her for at printe

Comeback til pris-lønspiralen

8. apr. 2022

I industrilandene har pris-lønspiralen i årtier været nærmest ikke eksisterende, men især i USA har den nu fået et markant comeback. Det skyldes den demografiske udvikling, der allerede nu har ført til betydelig ubalance på arbejdsmarkedet, og efter vores opfattelse vil denne ubalance kun vokse i årene fremover.

I figuren viser den orange kurve udviklingen i befolkningen i den erhvervsaktive alder i USA. Ikke alle personer i den erhvervsaktive alder ønsker et job, og i figuren har vi ad hoc taget højde for dette ved at gange befolkningen i den erhvervsaktive alder med 0,8.

I USA har man på grund af immigration været vant til, at den erhvervsaktive befolkning altid vokser over tid, men siden 2018 er væksten faktisk gået i stå. Det skyldes dels en meget mere restriktiv immigrationspolitik, dels en demografisk betinget aldring af befolkningen. Den trendmæssige vækst i efterspørgslen – og dermed beskæftigelsen – fortsætter imidlertid stort set uantastet, og det er meget svært at se pris-løn spiralen for alvor tabe fart.

Læs hele artiklen i Kvartalsnyt.