30. september 2024
Afdeling Planet & People gav i tredje kvartal 2024 et afkast på -1,2 pct, mens sammenligningsindekset MSCI World steg 2,1 pct. målt i danske kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over minimum tre år.
Markedsudviklingen var i tredje kvartal drevet af et omskifteligt makrobillede. Kvartalet begyndte med en konsensusholdning om, at økonomien var i fornuftig gænge, men undervejs vendte recessionsfrygten langsomt tilbage som følge af træghed i jobmarkedet, tiltagende geopolitiske spændinger og vækstafmatning i Kina. I september valgte Fed dog at sænke renten med 0,5 procentpoint, og Kina foretog en række pengepolitiske lempelser. Den omskiftelige situation havde også en betydning for afdelingens investeringstemaer, da de mere cykliske og risikobetonede aktier inden for klima havde modgang, mens forsyningsaktier og de mere defensive dele af sundhedsporteføljen havde fremgang.
I løbet af tredje kvartal bragte vi andelen af sundhedsrelaterede selskaber op. Ved udgangen af september var der således en ligelig fordeling mellem sundhedsaktier, der knytter sig til befolkningsudviklingens efterspørgsel efter sundhedsydelser, og klimaaktier, der knytter sig til behov i relation til klimaforandringer, fødevaresikkerhed og energiomstilling. Den højere vægt inden for sundhedsaktier på bekostning af energiteknologiaktier var generelt med til at beskytte afkastet. Vi forventer at fastholde fordelingen fremadrettet, men arbejder fortsat målrettet på at forbedre det samlede afkast/risiko-forhold i porteføljen.
Den anden vigtige del i forbedring af porteføljens afkast/risiko-forhold knytter sig til sammensætningen af de underliggende positioner – særligt de klimarelaterede aktier. Vi har øget eksponeringen mod værdikæderne inden for vandforsyning og fødevarefrembringelse. Det er to væsentlige områder, som vinder betydning, i takt med at der kommer flere mennesker i verden, hvilket øger efterspørgslen efter rent vand og fødevarer, samtidig med at klimaet ændrer sig. Der er nu skabt en større eksponering inden for disse områder på bekostning af en række investeringer inden for energiteknologi (f.eks. sol og hydrogen) og metaller.
Investeringsvalg
Afkastet i tredje kvartal var positivt påvirket af en række selskabsrelaterede nyheder i sundhedsplejesektoren. Danske Bavarian Nordic kom i fokus som følge af et mpox-koppeudbrud, hvor Bavarians koppevaccine kan bruges. Aktien steg 51 pct. i kvartalet. Vi solgte hele positionen i forbindelse med stigningen. Derudover var Tenet Healthcare (hospitaler) samt Grifols (blodbehandling) også blandt de mest positive bidragsydere, sidstnævnte pga. opkøbsrygter. Blandt de klimarelaterede aktier var hollandske AMG, der forarbejder materialer til batterier, blandt de mest positive bidragsydere. Aktien har dog generelt haft det vanskeligt i 2024 pga. overudbud af bl.a. litium.
I den anden ende af spektret faldt Novo Nordisk 21 pct. i kvartalet og gav et negativt bidrag på 1,1 pct. Årsagen til faldet skyldes relativt høje indbyggede forventninger til Novos GLP-1-indtjening, hvor analytikerne havde forventet en højere indtjeningsprognose, end selskabet kommunikerede i forbindelse med regnskabet. Derudover kan man ikke udelukke, at høringen i den amerikanske kongres, der gik efter prisniveauet, også har bidraget med yderligere negativt sentiment. Vi har suppleret i aktien efter tilbagefald.
En række nye aktier stødte til porteføljen, bl.a. Deere (landbrug), Waste Management (Affald), Trimble (måling), Advanced Drainage Systems (vand), Stevanato (medicinaludstyr), Edwards Lifescience (hjerte-kar-sygdomme), AstraZeneca (pharma), Bureau Veritas (fødevarer), Kurita Water (vand) og Novonesis (enzymer og ingredienser). Positionerne var finansieret via salg inden for litium, sol og biotek.
Download seneste Kvartalsnyt her.
Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.